Обвиниха осем човека за смъртта на Марадона


Н. Гавазов

Обвиниха осем човека за смъртта на Марадона

След 15 месеца разследване аржентинската прокуратура повдигна обвинения за смъртта на Диего Марадона. Напомняме, че легендата почина на 25 ноември 2020 г. от сърдечна недостатъчност и белодробен оток.

Обвинените са доктор Леополдо Луке, психиатърът Агустина Косачов и още шестима медицински и здравни работници. Те са обвинени в непредумишлено убийство, а присъдите им могат да бъдат от 5 до 25 години затвор. Сред другите обвиняеми са психологът Карлос Диас, Нанси Форлини, здравният координатор Мариано Перони и медицинските сестри Рикардон Алмирон и Дахиана Мадрид.

Според прокурорите от събраните в разследването материали се вижда, че подсъдимите са "действали небрежно и безразсъдно, което увеличава рисковете за пациента до установяване на фатално събитие, което е можело да бъде избегнато".

Обвинителният акт е събран на 29 страници, а прокурорите говорят и за "небрежност и сериозни пропуски в лечението му“. Работата на медицинския екип, който следи за състоянието на Марадона е "безразсъдна, небрежна и повърхностна", се посочва в обвинението, добавяйки, че задълженията и отговорностите са били нарушени и поведението им е било вредно за здравето на пациента.

Очаква се в следващите дни да бъде определена дата на първото съдебно заседание.

  Сподели
252