Абрамович вероятно е бил отровен


Н. Гавазов

Абрамович вероятно е бил отровен

Руският бизнесмен Роман Абрамович и двама членове на украинската делегация за преговори може да са били отровени, според The ​​Wall Street Journal и Bellingcat. Те участваха в преговорите през нощта на 3 срещу 4 март в Киев и усетиха симптомите на химическо отравяне: зачервяване на очите, постоянно и болезнено сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете.

Wall Street Journal предполага, че поддръжниците на продължаването на военните действия от Москва, които искаха да саботират преговорите, биха могли да стоят зад отравянето.

Разследващата медия "Агентство" назовава един от вероятно отровените украинци - депутатът от Върховната Рада Рустем Умеров. Самият той отрича подобна информация.

Политическият журналист Фарида Рустамова, позовавайки се на източници, добавя, че Абрамович е загубил зрението си за няколко часа в резултат на нападението и заедно с Умеров е бил лекуван в истанбулска клиника.

Напомняме, че преговорите тогава завършиха с друг инцидент. 45-годишният украински бизнесмен Денис Киреев, който бе член на украинската делегация при първите  преговори от 28 февруари и неформален член при вторите преговори,  бе разстрелян заради подозрения в държавна измяна. След това от военното контраразузнаване на Украйна съобщиха, че Киреев е загинал, изпълнявайки специални задачи.

  Сподели
866