Прокурор поиска 28 месеца затвор за Ал-Хелайфи


Н. Гавазов

 Прокурор поиска 28 месеца затвор за Ал-Хелайфи

Швейцарски прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи. Собственикът на френския клуб е обвинен в корупция заедно с бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке, за когото пък се настоява да попадне зад решетките за период от 35 месеца.

Предполага се, че Ал-Хелайфи като собственик на катарския канал beIN Sports е заподозрян в даване на подкупи на Валке, за да получи правата за излъчване на престижни спортни събития, сред които Световни първенства по футбол и Купата на конфедерациите. Валке, един от най-приближените хора на бившия президент на ФИФА Сеп Блатер, е заподозрян в предоставяне на тези права в замяна на подкупи.

Има доказателства, че на Валке са върнати 500 000 евро за купуването на вила в Сардиния, която Ал-Хелайфи е взел чрез компания. В периода около година и половина са спестени между 900 хиляди евро и 1,8 млн.евро. Валке остава обвинен в злоупотреба с власт, когато между 2013 и 2015 използва влиянието си във ФИФА, за да се намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за различни футболни турнири между 2018 и 2030 г.

През януари 2018 г. Валке беше отстранен от футболна дейност за 12 години.

  Сподели
557