Ахметов: Путин е военнопрестъпник


Н. Гавазов

Ахметов: Путин е военнопрестъпник

Собственикът на Шахтьор Донецк Ринат Ахметов публично нарече Русия държава-агресор, а нейния президент Владимир Путин военнопрестъпник.

"Русия е страна-агресор, а Путин е военнопрестъпник. Защото Украйна винаги е била мирна страна и никога не е нападала никого. А днес у нас се разрушават села, градове и инфраструктура, умират и страдат цивилни", заяви Ахметов.

Относно бизнеса ми, в момента са прекъснати всякакви контакти с Русия и това ще е така и след войната. Нямам никакъв интерес в тази посока, всички активи са ликвидирани.

Дали помагам на украинската армия? Да, помагам на Украйна, на украинската армия да защити суверенитета на страната ни и да победи, а на украинците да оцелеят", заяви Ахметов.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия, по заповед на своя диктатор Владимир Путин, започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. През последните дни агресорите, в безпомощността си да подчинят гордия и свободолюбив украински народ, започнаха да обстрелват жилищни сгради, обществен транспорт, включително и линейки, детски градини, болници и училища. Руската армия дори посегна на мемориалния комплекс в памет на жертвите на Холокоста "Бабий Яр" в Киев.

Според наблюдатели, руският агресор използва тактиката от Чеченя и Сирия - изравняване на градовете със земята, стрелба по мирни граждани и недопускане на хуманитарна помощ за пострадалите с цел сриване на моралния дух на населението. Всички тези действия са престъпления срещу човечеството и Международния съд в Хага започна разследване на действията на руските окупатори в Украйна.

В същото време руската държава продължава чрез пропагандната си машина да заблуждава населението си относно агресията срещу Украйна. В Русия бяха спрени десетки радио-телевизионни канала и сайтове, които отказват да следват официалната линия по разпространяване на фейкове. Арестуват се и се преследват хора, които протестират срещу войната, а по летищата започнаха проверки и разпити на лицата от мъжки пол.

Освен това стана ясно, че има заповед да не се прибират телата на убитите руски войници, а само да се отнемат документите им и по възможност телата да се унищожават с цел да се скрие истинският брой на загиналите, които до момента са над 11 000 човека. За справка, Русия загуби 15 000 човека за седем години война в Афганистан.

  Сподели
752