Абрамович с важна роля за преговорите между Украйна и Русия


Н. Гавазов

Абрамович с важна роля за преговорите между Украйна и Русия

Руският милиардер Роман Абрамович по молба на Украйна пристигна в Беларус, за да помогне на Киев в преговорите с Москва. Това стана известно на The Jerusalem Post.

Александър Роднянски, бивш продуцент на Владимир Зеленски, съобщи пред изданието, че той и други членове на еврейската общност в Русия са потърсени от украински служители и са помолени да се намесят за разрешаване на конфликта. Въпреки че влиянието на Абрамович е ограничено, Роднянски каза, че бившият собственик на Челси е единственият в Русия, който е отговорил на молба от Киев.

"Не знам дали ще има резултат, но служителите на Зеленски са му благодарни за усилията“, заяви продуцентът.

Говорител на Абрамович не коментира информацията за присъствието на милиардера в Беларус, но потвърди, че към него са се обърнали украински официални лица.

"Мога да потвърдя, че украинската страна се обърна към Роман Абрамович с молба да помогне за мирно уреждане“, съобщи източникът, без да уточнява детайлите на споразуменията.

Напомняме, че в 11:00 часа българско време започнаха разговори между делегации от Украйна и Русия в Беларус. Руската делегация се оглавява от помощника на президента, бившия министър на културата Владимир Медински. От украинска страна са министърът на отбраната, ръководителят на фракцията "Слуга на народа“ във Върховната Рада и заместник-министърът на външните работи.

Поводът за преговорите е вероломната военна агресия на Кремъл срещу Украйна, включително от територията на Беларус. Към момента руската страна не е овладяла нито един голям град, а агресорът търпи огромни загуби. Според данни на Министерството на отбраната на Украйна, извън строя са около 5300 руски войници. Това е повече, отколкото Русия загуби в първата война в Чеченя. До момента Кремъл заглушаваше информацията за загубите, а пропагандата продължаваше да облъчва населението с лъжи. От вчера обаче започнаха да се прокрадват първите съобщения за пораженията на агресорите, а днес за това информираха и няколко руски медии и експерти.

  Сподели
1015