24 футболистки обвиниха бивш треньор в сексуално насилие


Н. Гавазов

24 футболистки обвиниха бивш треньор в сексуално насилие

24 футболистки от националните отбори на Венецуела публично обвиниха бившия треньор Кенет Зесерета в сексуални посегателства и тормоз. Венецуелската прокуратура образува дело срещу специалиста.

"Ние, футболистките на националния отбор на Венецуела, решихме да нарушим мълчанието, за да предотвратим повторение на епизоди на физическо, психологическо и сексуално насилие и тормоз от треньора Кенет Зесерета. Много от нас продължават да страдат от психологически и физически травми. Една от футболистките призна, че е била сексуално малтретирана от треньора от 14 -годишна възраст. Това продължи до уволнението му през 2017 г. Тази новина шокира всеки от нас. Чувствахме се виновни, че сме толкова близо до случващото се и не осъзнаваме сериозността на ситуацията.

След това признание други футболистки говориха за тормоза от страна на треньора. Говорим за обаждания, необосновани покани за посещение, подаръци без контекст, масаж и други ситуации, които бяха далеч от нормата. Това ще изглежда лудо за мнозина, но се смяташе за нормално в екипа, когато треньорът ни попита за нашия сексуален живот и други интимни въпроси, докато бяхме непълнолетни. Много ситуации бяха подкрепени от други членове на треньорския щаб. Сега разбираме, че тези действия са имали за цел да ни манипулират и да ни накарат да се чувстваме виновни. На футболистите от ЛГБТ + общността постоянно бяха задавани въпроси за тяхната ориентация, а тормозът срещу хетеросексуални футболисти също бе систематичен. Момичетата бяха заплашвани, че ще кажат на родителите им за ориентацията им, ако не се подчинят. Сексуалните намеци бяха ежедневен проблем, както и коментарите за физическата привлекателност на футболистките.

Подобно нещо се случи на ниво ръководство на националните отбори. Никога не сме чувствали, че имаме възможност да говорим открито за случващото се. Влиянието на този човек върху живота ни е огромно “, се казва в изявление, публикувано на страницата на футболистката Дейна Кастеланос в Twitter. Изявлението е подписано от 24 футболистки на Венецуела.

  Сподели
176