Почина Жак Рох


Н. Гавазов

Почина Жак Рох

Бившият президент на Международния олимпийски комитет Жак Рох почина на 79-годишна възраст, съобщиха от МОК.

Белгиецът беше начело на международната централа от 2001 до 2013 година, а след това стана почетен президент на Организацията.

"На първо място, Жак обичаше спорта и да бъде със спортисти - и той предаде тази страст на всички, които го познаваха. Радостта му в спорта беше заразна.

"Той беше завършен президент, помогнал за модернизирането и трансформирането на МОК. Той ще бъде запомнен особено с това, че е шампион на младежкия спорт и с откриването на Младежките олимпийски игри. Той също беше яростен привърженик на чистия спорт и се бори неуморно срещу злото на допинга.

"Тъй като бяхме избрани заедно за членове на МОК, ние споделихме прекрасна връзка на приятелство и това продължи до последните му дни, когато цялото олимпийско движение и аз все още можехме да се възползваме от неговия принос, по -специално в борда на Олимпийската фондация за култура и наследство.

"Цялото олимпийско движение дълбоко ще оплаква загубата на голям приятел и страстен фен на спорта", заяви президентът на Мок Томас Бах.

  Сподели
238