Бивш полицай получи 2170 години затвор за заговор срещу Фенербахче


Н. Гавазов

Бивш полицай получи 2170 години затвор за заговор срещу Фенербахче

Турски съд постанови присъди по конспиративно дело срещу ръководители на Фенербахче, предаде ESPN.

През 2011 г. бившият президент на Фенербахче Азиз Йълдъръм бе осъден на шест години затвор по обвинение в уреждане на мачове и създаване на незаконна организация. Азиз прекара една година в затвора. В съда той отрече твърденията и заяви, че делото е умишлено измислено, за да подкопае клуба в Истанбул, който 19 пъти печели турското първенство на Турция.

През 2016 г. в обвинителния акт се твърди, че уреждането на мачове през 2011 г. е конспирация на поддръжници на общественика Фетхулах Гюлен, който проникна в турската съдебна система и полиция, за да компрометира клуба и да свали лидерите му.

На 5 юни съдът осъди Хидает Караджа, който бе ръководител на медийната група Саманьолу, затворена по-късно от правителството, на 1406 години затвор. Караджа беше обвинен в подбуждане към подслушване и подправяне на документи.

Бившият шеф на полицията Назми Ардич пък бе осъден на 2170 години затвор по обвинение в подправяне на документи и заговор срещу клуба. Съобщава се също, че съдът е осъдил поне 25 обвиняеми на лишаване от свобода.

  Сподели
125