Задържаха Мамич в Босна и Херцеговина


Н. Гавазов

Задържаха Мамич в Босна и Херцеговина

Бившият старши-треньор на Динамо Загреб Зоран Мамич бе задържан от полицията в Босна и Херцеговина в град Меджугорие, където се укриваше, след като бе осъден на 4 години и 8 месеца затвор от съда в Хърватия за финансови измами.

Мамич напусна треньорския пост в Динамо в средата на март, след като Върховният съд в Хърватия потвърди присъдата му за присвояването на над 16 милиона долара, заедно с брат му Здравко Мамич - президент на клуба, който бе осъден на 6.5 години, както и бившия данъчен служител Милан Пернар, който получи присъда за 3 години и 2 месеца.

Финансовите измами са ставали чрез трансферите на известни футболисти, включително и носителя на "Златната топка" Лука Модрич, който бе продаден за сериозна сума на английския Тотнъм през 2008 година.

На 11 май Зоран Мамич не се яви за началото на излежаването на присъдата си и избяга в съседна Босна, тъй като има и босненски паспорт. Хърватия поиска международна заповед за задържането на Мамич, като днес той е бил арестуван в Меджугорие и предаден на Държавния съд на Босна и Херцеговина, който ще реши какво да прави с него. Здравко Мамич също се укрива в Босна, като местоположението му е неизвестно.

Братята Мамич са ощетили Динамо Загреб с общо 17.3 милиона долара и държавната хазна с около 1.8 милиона долара, присвоявайки незаконно средства от трансферите на Модрич, Деян Ловрен и други продажби на футболисти.

  Сподели
125