В Русия забраниха думите "рефер", "корнер", "бек" и други


Н. Гавазов

В Русия забраниха думите

На коментаторите от руският информационен ресурс Матч ТВ, който излъчва и срещи от английската Висшата лига, бе забранено да използват 40 думи в ефир, научи FUTBOL TV от свои източници в медията.

Това става ясно от специално писмо от ръководството на ресурса до служителите, в което думите са разделени в три категории - допустими за употреба в ефир, допустими за употреба в специализиран контекст и забранени за употреба. Нарушителите на новото правило ще бъдат глобявани, като размерът на санкциите ще бъде уточнен допълнително.

Сред забранените за употреба са бек, корнер, лайк, лузър, окей, рефер, стендбай, стопер, тимбилдинг, чемпиъншип и други.

В категорията "допустими за употреба в специализиран контекст" попадат думи като дерби, инсайдер, реджист, тифози, треквартист, фантазист и други.

Уточняваме, че въпросната забрана не е инициирана от ръководството на Матч ТВ, а от собственика и спонсор на ресурса Алексей Милер, който е председател на Борда на "Газпром". Съобщава се, че функционерът с немски корени се бори за чистота на руския език.

  Сподели
382