Оправдаха бивш полицай за трагедията на "Хилзбъро"


Н. Гавазов

Оправдаха бивш полицай за трагедията на

Бившият полицейски инспектор Дейвид Дъкенфийлд бе признат за невинен по обвиненията  за убийство по непредпазливост на 96 фенове на Ливърпул по време на трагедията на стадион "Хилзбъро"  през 1989 г.

75-годишният Дъкенфийлд, който през април 1989 г. заемаше поста главен полицай в Южен Йоркшир, бе отговорен за безопасността в полуфиналния мач от  ФА Къп между Ливърпул и Нотингам Форест.

Съдебните заседатели от седем жени и трима мъже обявиха невинна присъда след почти 14 часа дебат в Кралския съд в Престън.

Това беше вторият път, когато  Дъкенфийлд застава пред съда.

"96 човека бяха убити, но никой не носи отговорност. Въпросът, който бих искал да задам на всички вас и на всички членове на системата е,  кой е виновен за тази трагедия, кой е отговорен?", заяви Маргарет Аспинел, която е председател на групата за подкрепа на семейства на жертви.

Напомняме, че на 15 април 1989 г. 96 фена на Ливърпул загинаха на стадион "Хилзбъро" в Шефилд, а 766 човека получиха различни наранявания. Тогавашното правителство на Великобритания обвини привържениците на мърсисайдския клуб за трагедията. През 2012 година стана известно, че някои факти от случилото се са били укрити, а други манипулирани по нареждане на тогавашния министър-председател на страната Маргарет Тачър. Тогава се разбра, че феновете на Ливърпул нямат вина за случилото се, а отговорността лежи на полицията от Южен Йоркшир.

  Сподели
183