Уволниха италиански журналист за расизъм към Лукаку


Н. Гавазов

Уволниха италиански журналист за расизъм към Лукаку

Италианският спортен журналист Лучано Пасирани бе подложен на критики  от футболната общественост, а също така бе уволнен след расистка забележка срещу нападателя на Интер Ромелу Лукаку.

По време на излъчване в ефира на TopCalcio24 Пасирани заяви следното по отношение на белгиеца: "Ако по време на мача той излезе пред  вас един на един, просто ще паднете мъртъв. Можете да се спасите, ако имате десет банана, за да му дадете нещо за ядене".

Веднага след тези думи директорът на канала излезе в ефир и се извини на колегата си. Той също така обяви, че Пасирани е уволнен от канала.

Напомняме, че Лукаку, който през лятото  премина в Интер от Манчестър Юнайтед, вече стана жертва на расистки обиди по време на първия си мач в Серия А, който бе срещу Каляри. Тогава Лукаку вкара победния гол от дузпа. Преди изпълнението на 11-метровия удар по-голямата част от феновете на Каляри започнаха да скандират расистки лозунги срещу нападателя.

По-късно фенската група на Интер Курва Норд  публикува писмо, адресирано до Лукаку. Според феновете това е изразяване на почит, а не проява на расизъм.

"Ние разбираме, че това може да ви се струва расистко, но не е така. Ние в Италия използваме някои "методи“, за да помогнем на отбора и да изнервим опонентите си. Това не е расизъм и е необходимо, за да ги накараме да сбъркат. Ние сме мултинационална организация от фенове и винаги добре сме посрещали играчи от различни страни. Въпреки това, ние винаги сме използвали тези "методи“ срещу играчи от други отбори и ще продължим да го правим. Ние не сме расисти, както и феновете на Каляри. Трябва да разберете, че на всички италиански стадиони хората подкрепят своите отбори, но в същото време правят всичко, за да попречат на съперника. Не защото са расисти, а за да помогнат на своя тим. Моля, приемете това отношение от италианските фенове като почит, защото това означава, че те се страхуват, че можете да вкарате гол срещу техния любим отбор. Не е, защото те са расисти или ви мразят. Истинският расизъм е съвсем различна история и всички италиански фенове го знаят много добре", се казва в част от писмото на Курва Норд.

 

  Сподели
229