Канчелскис: Смъртно наказание? Това е поучително


Н. Гавазов

Канчелскис: Смъртно наказание? Това е поучително

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед Андрей Канчелскис призна, че в Саудитска Арабия, където през 2003 г. игра за Ал Хилал, се е наложило да наблюдава  екзекуцията на 18 филипинци.

"Това бе интересно. Много поучителен и правилно. В този случай смъртното наказание наистина бе правилно. Екзекутираните вкараха много наркотици в страната, което се наказва със смърт. Знаеха ли, че ако ги хванат, ще ги екзекутират? Те знаеха. Въпреки всичко, те го направиха. Да. Хванаха ги и ги екзекутираха. Какво не е наред тук", заяви Канчелскис.  

Напомняме, че на 19 ноември 2009 г. Конституционният съд на Русия приема решение за невъзможността на руските съдилища да издават смъртни присъди. Причината е наложената практика по време на действие на мораториума и международните задължения на страната след подписването на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи през 1996 г. Тази Конвенция все още не е ратифицирана от руската Дума и за това в  Наказателния кодекс смъртното наказание фигурира като "изключителна мярка за наказание".

През юни тази година Канчелскис беше освободен от поста си като старши- треньор на узбекския Навбакхор.

  Сподели
424