Увековечиха паметта на 16-годишен вратар, разстрелян от проруски бойци


Н. Гавазов

Увековечиха паметта на 16-годишен вратар, разстрелян от проруски  бойци

Украинският футболен клуб Авангард (Крематорск) извади от обръщение първи номер, който принадлежеше на вратаря Степан Чубенко.

16-годишното момче бе убито по жесток начин през юли 2014 година от проруски бойци за това, че бе сложил лента на украинското  знаме на раницата си. Терористите от сепаратистката Донецка народна република, подкрепяни от режима в Кремъл, отвлекли  Степан, когато той се прибирал от пътуване до Киев.

Престъпниците отвели задържаното дете в село Горбачево - Михайловка, където започнали да издевателстват над него. Преди смъртта си,  Чубенко, чиято единствена "вина" е участие в митинги за запазване на териториалната цялост на Украйна е бил жестоко пребит до степен, че са му счупени крайниците и избити зъбите. След това детето е застреляно в тила, а после още четири пъти в главата.  

Извършители на престъплението са членовете на бандитското формирование Керч, което е подкрепяно от Кремъл - Вадим Погодин, Михаил Сухомлинов и Юрий Москалев. След това Погодин бяга в Крим, където е задържан по искане на Интерпол. Там руските власти, включително на най-високо ниво в лицето на Владислав Сурков, който е съветник на Владимир Путин,  по всякакъв начин се опитват да предотвратят екстрадирането на престъпника,

През 2017 година законното правителство на Украйна посмъртно награди Чубенко с орден "За мъжество", а след година бе обявен за народен герой на Украйна.

От юли 2019 тази година в Крематорск се провежда ученически турнир в памет на Чубенко.

 

  Сподели
286