Феновете на Юнайтед най-често биват арестувани за расизъм


Н. Гавазов

Феновете на Юнайтед най-често биват арестувани за расизъм

През последните години феновете на Манчестър Юнайтед най-често от всички са арестувани заради расистко поведение. Сред британската футболна общественост битува мнението, че почитателите на Челси са с най-много расистки прояви в сравнение с останалите привърженици на Острова. Причината са скандалите, в които се забъркаха някои фенове на "сините" по европейските терени.

Проучване обаче показва, че през периода 2014—2015 г. до 2017/18 г. полицията е арестувала 27 почитатели  на "червените дяволи" заради прояви на расизъм. Това е най-много в сравнение с арести на привърженици на други отбори.

Например, феновете на Лийдс и Милуол, които са най-буйни и са лидери в Чемпиъншип по този показател, са били задържани само по  15 пъти по същата причина. След това идват Лестър (14) и Челси (13).

Имайте предвид, че миналият сезон също бе белязан от редица расистки инциденти, но статистиката за кампания 2018/19 ще бъде представена по-късно през лятото.

От  Юнайтед вече обявиха за нетърпимост на клуба към расизма, а големият брой арести се обясняват с голямата посещаемост на мачовете на "червените дяволи".

"Тази статистика се отнася само до 0,0004% от нашата фен база за двубоите. Тя не отразява възгледите или поведението на феновете ни", заяви представител на Юнайтед.

  Сподели
420