Висшата лига готви антирасистка кампания


Н. Гавазов

Висшата лига готви антирасистка кампания

Висшата лига ще подкрепи крилото на Манчестър Сити Рахим Стърлинг с голяма кампания срещу расизма.

През миналия уикенд Стърлинг се оплака, че е станал жертва на расистки обиди по време на мача от Висшата лига срещу Челси на "Стамфорд Бридж". Тези твърдения на англичанина не бяха доказани, но въпреки това "сините" наказаха четирима свои фена само на базата на твърденията на футболиста.  Следващото изказване на Рахим относно социалните мрежи и пресата обаче вдигна не по-малко шум от самия инцидент.

Напомняме, че Рахим обвини пресата в раздуване на расизма и предразсъдъците в обществото срещу играчите с тъмна кожа.

По-рано друг подобен инцидент се случи във Висшата лига, когато по време на дербито между Арсенал и Тотнъм бананова кора бе хвърлена към нападателя Пиер-Емерик Обамеянг.

Шефовете на Висшата лига смятат, че подобно нещо вреди на имиджа на английския футбол като световна марка. Ръководството на Лигата иска да покаже, че е нетолерантно към всякакви прояви на дискриминация.

След като наскоро проведе мощна кампания в подкрепа на ЛГБТ, сега Висшата лига обсъжда кампания за борба с расизма.

Футболните чиновници твърдо са решени да покажат своята нетърпимост към расизма и кампанията може да започне още с мача между Сити и Евертън този уикенд. Към момента се водят преговори с шампионите, главният спонсор на "гражданите" Nike и телевизионният канал Sky Sports.

  Сподели
446