Осъдиха четирима за нападението срещу автобуса на Того


Н. Гавазов

Осъдиха четирима за нападението срещу автобуса на Того

Четирма души бяха осъдени на различни срокове затвор заради предполагаемото им участие в подготовката и въоръженото нападения на автобуса на националния отбор на Того, по време на пътуването му за участие в Купата на африканските нации в Ангола през януари. Белхиот Лансо, университетски професор получи шест годишна присъда, а адвокатът Раул Тати и един католически свещенник получиха по пет години. Полицейският служител Жозе Бенджамин пък бе осъден на три години затвор. Нито един от четиримата не е участвал пряко в нападението, но бяха обвинени в подготовката му, въпреки, че доказателствата бяха косвени.

Според местни източници обаче, четиримата осъдени са активисти за човешките права в Кабинда - един ексклав и провинция в Ангола, чиито статут е процес на въоръжени стълкновения. Основна част от бунтовниците са членове на ФЛЕК - въоръжена организация на доброволен принцип, бореща се за освобождение на провинцията.

Доказателствата срещу четиримата са всъщност намерените у тях документи, които ги уличават, че са срещнали с намиращите се в изгнание в Париж лидери на ФЛЕК. Пред сградата на съда е имало много демонстранти, съобщава AFP , които са заявили, че това е чисто политически процес.

"Правителството използва атаката срещу автобуса на Того, за да осъди свои политически противници. Тези хора са осъдени несправедливо", заяви Лиза Римл от Хюман Райтс Уоч.

Както е известно, на 8 януари автобусът на националния отбор на Того, който пътуваше към Кабинда през конгоанската граница бе атакуван от въоръжени мъже. Шофьорът на автобуса бе убит, както и двама служители на отбора, а други девет човека бяха ранени. В резултат на нападението националния отбор на Того се оттегли от турнира за Купата на африканските нации, а Адебайор напусна националния отбор.

 

  Сподели
152