Роналдо използвал офшорки за укриване на данъци


Н. Гавазов

Роналдо използвал офшорки за укриване на данъци

Der Spiegel, осланяйки се на Football Leaks, публикува нови данни за евентуални финансови машинации от страна на нападателя на Реал Мадрид Кристиано Роналдо. По данни на източника, португалецът е използвал офшорни компании в Люксембург и остров Джърси през 2015 година.

Фирмата, регистрирана във Великото Херцогство, владее дялове в редица компании, а родителската компания се намира на остров Джърси. Името на Роналдо никъде не фигурира в документите, от негово име работи доверен човек. В документите на Football Leaks обаче се казва, че Кристиано Роналдо е единствен собственик на фирмите.

В същото време в данъчната декларация на португалеца от 2015 година няма никакво упоменаване на фирмата, разположена на остров Джърси.

През декември 2016 година отново De Spiegel повдигна темата с измамите на Роналдо. Тогава се съобщаваше, че през 2009 - 2014 година нападателят е използвал регистрираната на Виржинските острови компания Tollin, за да укрие от испанската хазна част от 74.8 милиона евро, прехвърляйки сумата в Tollin.

През 2014 година престанаха да работят данъчните облекчения за спортистите и португалецът сключи контракт с три компании, разположени в Карибския басейн, прехвърляйки им имиджовите права до 2020 година. Две от компаниите са свързани със собственика на Валенсия Питер ЛИм.

Според различни оценки, Роналдо е спечелил от реклама 150 милиона евро за 12 години, но е платил данъци само в размер на 4% - 5.6 милиона евро.

Напомняме, че в края на март се съобщаваше, че юристи на Кристиано не могат да се договорят с испанските данъчни органи за закриване на углавното дело по отношение на португалеца. Според информацията, представителите на португалеца са предложили да платят 3.8 милиона евро като глоба, да се признае вината от страна на футболиста и делото да бъде затворено. Данъчните обаче са отклонили предложението.

Напомняме, че по това дело Роналдо е обвинен в укриване на данъци в периода 2011 - 2014 година на стойност 14.8 милиона евро. Прокуратурата е убедена, че Кристиано е използвал изградена бизнес-структура с цел укриване на доходи от имиджови права.

  Сподели
100