АЕК подаде жалба до УЕФА, ФИФА няма да се занимава със случая


Н. Гавазов

АЕК подаде жалба до УЕФА, ФИФА няма да се занимава със случая

АЕК изпрати жалба до министерството правосъдието на Гърция, а също така до УЕФА заради инцидента в мача с ПАОК, когато президентът на солунския клуб Иван Савиди нахлу на терена. "Двуглавите орли" вкараха гол в последните минути, но главният съдия Георгиос Коминис отсъди засада на Маурисио от домакините.

Тогава на терена се разразиха батални сцени, а Савиди нахлу с фенове, прибра отбора си в съблекалните и тръгна да търси обяснение от Коминис. Фотографи заснеха боса с оръжие на кръста, което предизвика коментарии сред гръцката футболна общественост.

Според информацията, АЕК е събрал всички материали около инцидента - снимки и аудиозаписи, които е изпратил до властите.

По-рано днес зам.-министърът на спорта в южната ни съседка Йоргос Василиадис проведе среща с премиера Алексис Ципрас, след която обяви, че футболната Супер лига временно ще бъде
преустановена заради инцидента. Към момента официално не е потвърдена информацията за арест на боса на солунчани, но от неговия щаб побързаха да обявят, че такава заповед би била неправомерна, тъй като той не е използвал оръжие, а навлизането му на терена не е престъпление.

ФИФА също не пропусна да осъди поведението на президента на ПАОК Иван Савидис. От световната футболна централа обаче подчертаха, че единствено гръцката федерация може да предприеме дисциплинарни мерки срещу олигарха.

Савидис е известен като един от най-богатите хора в Русия и Гърция, той е бил член на руската Дума и е близък с президента Владимир Путин. Председател е на Федерацията на гръцките общности в Русия. Роден е през 1959 година в Санта, Грузия и има двойно гражданство - руско и гръцко. Преди да купи ПАОК Солун през 2012 година, той заема президентското място в руските клубове Ростов и СКА Ростов.

Основният акционер в ПАОК е служил в съветската армия, където е постигнал званието сержант майор. Работил е в тютюнева фабрика, преди да вземе докторска степен по икономика и да стане
изпълнителен директор мажоритарен собственик в най-голямата руска тютюнева компания "Донской Табак". През 2013 година закупува и 82% от гръцката тютюнева компания СЕКАП.

Бизнесът му обхваща предприятия в месната индустрия, селското стопанство и риболова. Има дистрибуторски и хранителни компании. Притежава и два хотелски комплекса ("Македония Палас" и "Ксения Палиури"), комуникационна група и пристанището на града.

 

  Сподели
86