Барса е на път да загуби делото срещу Неймар и да се прости с над 30 млн.


Н. Гавазов

Барса е на път да загуби делото срещу Неймар и да се прости с над 30 млн.

Асоциацията на професионалните футболисти е принудила ФИФА да започне разследване на жалбата, която нападателят Неймар подаде срещу бившия си клуб Барселона. По-рано се появи информация, че Световната организация е започнала следствени действия на ситуацията, по която бащата на Неймар е трябвало да получи хонорар в размер на 26 милиона евро от каталунците в съответствие със сделката за продължаване на съглашението на играча с Барселона до лятото на 2021 година.

Този договор бе подписан през 2016 година. Каталунците отказаха да платят цялата сума до 26 юли тази година, както предвиждаха условията на съглашението, тъй като играчът не е изпълнил до край контракта си, а след като стана ясно, че Неймар преминава в ПСЖ, испанският клуб окончателно отказа да разговаря с родителя на играча по този въпрос.

Това разследване е станало по настояване на Асоциацията на професионалните футболисти и няма нищо общо с жалбата на Барселона срещу Неймар за компенсация от 9 милиона евро. Бащата на бразилеца е подал оплакването до ФИФА и Асоциацията на професионалните футболисти няколко дни след като играчът премина във френския клуб и след като се разбра, че няма да получи въпросните 26 милиона евро.

Според юристи, каталунците са на път да загубят това дело. По предварителна информация, бонусът е трябвало да бъде платен само за това, че Неймар е сложил подписа си под контракта. Никъде в условията не е записано, че той трябва до край да изпълни този контракт, още повече, че сумата е предвидена да бъде платена това лято, а не в края на договора на бразилеца - пропуск, който адвокатите на Барселона са допуснали поради немарливост. Казусът става още по-интересен с това, че клаузата от 220 милиона евро за откупване на договора на Неймар е по настояване на клуба, т.е. на практика Барселона е отворена за продажба на играча, ако някой плати тази сума.

Предполага се, че резултатът от разследването ще струва на Барселона над 30 милиона евро, което включва изплащане на въпросната компенсация с лихвите и разноските по разследването.

 

  Сподели
319