Липи: Китайците ще възродят Милан и Интер


Н. Гавазов

Липи: Китайците ще възродят Милан и Интер

Знаменитият италиански треньор Марчело Липи, който няколко години работи в Китай, изрази увереност, че инвестициите от Поднебесната империя ще окажат положителни влияние върху двата милански клуба и ще върнат предишната им слава.

"Виждам много съмнения, когато стане дума за покупка на италиански клубове от китайци. Не разбирам откъде идват тези съмнения. С какво се отличават китайците от шейховете? От американците или руснаците? Феновете на Интер и Милан не бива да се вълнуват, защото от техните клубове се интересуват честни и амбициозни бизнесмени. Те имат достатъчно пари, за да извършат гръмки трансфери. Имат нужда от световна известност", заяви Липи.

"Великолепно е като треньор да работиш при богати китайски собственици. Те никога не се месят в работата на треньора. Но имат свои особености. Помня, че моят президент искаше отборът да лети 3-4 дни преди мачовете си. И бе изненадан, когато му казах, че навсякъде по света се лети ден преди двубоя", каза още треньорът.

"Не очаквах такова нахлуване в Италия. Знам, че следят италианския футбол, но мислех, че целите им са развитие на футбола в Китай. Гуанджоу построи академия за 3 000 деца, те имат 83 терена, там треньорите са от Реал и други клубове и се сменят на всеки шест месеца. Моят президент ми каза, че желае да произвежда италианско олио. Те очакват да останат задълго в Италия. Само помислете колко много фланелки на Интер могат да се продадат в Китай и колко полезно ще е това за клуба. Същото се отнася и за Милан. Не забравяйте, че искат да проведат Световно в Китай", продължава италианецът.

"Сега футболът не е толкова популярен там. Не може да видите деца да играят на улицата, но тенис на маса се вижда на всеки ъгъл в Пекин. Но футболът расте, развива се и скоро ще го вкарат и в училищата. Там най-популярните отбори са Манчестър Юнайтед и Чели, след тях се нареждат италианските клубове. Стадионите са им постоянно пълни, интересното е, че се аплодират дори играчите на съперниковия отбор. Топ футболистите получават над 1 милион евро на година, но средно - около 300 000 евро. Съвети на новите собственици на Интер и Милан? Никакви съвети не мога да дам. Това са отлични предприемачи, които знаят какво правят. Определено много ще им помогне това, че познават историята на два от най-великите клубове в света", завърши Липи.

 

  Сподели
109