Една сълза за Милан


Н. Гавазов

Една сълза за Милан

Милан е клуб, за който може постоянно да се говори. Великата история и огромната маса от фенове винаги ще насочват погледа на футболната общественост към "росонерите". Тези дни обаче вниманието към "Сан Сиро" е по-голямо от обикновеното, а причината - поредното треньорско уволнение.

Именно освобождаването на Синиша Михайлович и последвалите събития е повод да пуснем още една сълза за най-силния някога отбор в Европа и твърдо да кажем, че клубът е изгнил отвътре. По-страшното е, че не се вижда светлина в тунела, а очертаващата се картина е конгломерат от старци и една некомпетентна дама начело на управлението на клуба.

По-долу сме изброили няколко факта, които доказват, че този триумвират си е загубил ума. А каква ще стане след години - само може да гадаем.

- Синиша Михайлович бе назначен през миналото лято и всички, които се интересуват от футбол знаят, че този специалист има неповторима харизма, подобно на Юрген Клоп и Диего Симеоне. За всички почитатели на Милан бе ясно, че сърбинът отначало ще се опита да възпитава воля, липса на страх и преданост към клуба, а след това ще налага тактика. Триумвиратът обаче не мислеше така.

- Добрите отношения между Михайлович и Берлсукони приключиха за три месеца. След загубата от Наполи Силвио постави кръст на треньора. Това се случи в началото на октомври, а седмица по-късно босът се срещна с Михайлович и му постави осем задачи. Едната е да се премине към схема на игра 4-4-2.

- В 11-я кръг Милан се изкачи до пето място в класирането, като това бе максимумът на отбора през този сезон. След 20-я кръг "росонерите" бетонираха шестата си позиция, но пък за сметка на това тимът се класира за финал в Купата на Италия и има шанса да спечели трофей - за първи път от пет години. На 31 март Берлускони каза в интервю за клубния канал, че изводите за треньора ще се правят след края на сезона. Два дни по-късно Галиани потвърди, че в Милан не се мисли за треньорска смяна. Това успокои феновете, но седмица след тези събития само може да кажем, че двамата ръководители просто са приказвали лъжи пред микрофоните.

- В събота Милан проведе достоен мач с Ювентус и загуби с 1:2, като най-добрият отбор в Италия бе спасен от Буфон. Берлускони не присъстваше на тази среща и за всички бе ясно, че историята на сърбина в Милан приключва. Това е за тези, които твърдят, че причина за уволнението е загубата от Ювентус. На всичкото отгоре Галиани съобщи, че отборът не тренира както трябва, като тимът не е последователен. Едва ли и вицепрезидентът знае какво се крие зад думата "последователен", а по-комично може да бъде само, ако Адриано и Берлускони решат лично да тренират играчите.

- Във вторник Милан уволни Синиша. "Росонерите" са шести и ако не се случи катаклизъм, ще завършат на тази позиция. Но до финала за Купата остават 35 дни. Новият треньор не е Диего Симеоне, а Кристиан Броки, който до сега работеше с младежите. И внимание: Кристиан заяви, че сменя схемата 4-4-2 с 4-3-3!

- Според италиански източници, Куцка, Антонели, Абате и Романьоли са разочаровани от напускането на Михайлович, а Донарума и Абате дори са плакали. Изглежда, че отборът е дезориентиран и вероятно вече няма мотивация. Само може да гадаем как ще се справи Броки.

- Вчера сдружението на феновете излезе с критики към управлението на клуба, а Берлускони отговори с пост във своя акаунт във Facebook, че никога не е виждал по-слаб Милан.

- Днес в италианската преса се появиха предположения, че една от причините за конфликта между Михайлович и Берлускони е отказът на треньора с големи топки да налага в отбора дезертьора Кевин-Принс Боатенг, за когото се знае, че е протеже на Галиани.

- Според правилата в Серия А, сега Милан има трима треньора: Зеедорф и Индзаги, и Михайлович. Броки се води временно изпълняващ тази длъжност.

- Сделката с Мистър Би е замразена. Азиатският инвеститор събра парите за 48% от акциите на клуба, но Берлускони се страхува да загуби властта си и подозренията са, че босът не иска да лишава дъщеря си Барбара от любимата и играчка. Да, но времето минава, пари за трансфери няма, а скоро цената на клуба ще започне да пада.

- Загубите на Милан за 2014 година са 91 милиона евро. Предварителните прогнози за 2015 година сочат загуби от около 100 милиона евро. Т.е. нито бизнес-проектът Милан работи, нито има добри спортни резултати.

В много отношения Берлускони прилича на Флорентино Перес - самодоволен и самозабравил се ръководител, безскрупулен и с огромна история от комични решения. Но трябва да признаем, че всички действия на испанския бос са подчинени на това Реал да печели трофеи.

Никой обаче не може да каже какви са мотивите за безумното поведение на Берлсукони. Най-страшното е, че никой вече не се надява на нищо.

Защо тогава трябва да плачем за Милан? Дори да става дума само за една сълза?

 

  Сподели
317