Дербито на Милано - велико съперничество и история


.

Дербито на Милано - велико съперничество и история

Цяла Италия е замряла в навечерието на едно голямо събитие от футболният живот на страната. Както е известно, в неделя вечер ще се проведе 273-то издание на Дербито на Милано между отборите на Интер и Милан. Дерби дела Мадона, както още е известно съперничеството между двата колоса, е една от най-старите и най-големите футболни битки в историята. В досегашните срещи Милан има превес с 106 победи срещу 94 за Интер. Не така обаче седят нещата в Серия А, където предимството е на страната на Интер - 63 победи за "нерадзурите” срещу 58 за "росонерите”.

Историята на съперничеството между двата отбора датира повече от век. За това време Милано, Италия, Европа и светът са се нагледали на ожесточени единоборства, невероятни битки, драми в последните секунди, нечувани обрати, разгромни резултати и още, и още... Ето защо двубоят между Интер и Милан е оценяван като едно от най-добрите и вълнуващи дербита в света, със своята история, която е неизменна част от историята на футбола въобще.

Нека започнем от самото начало. В последните дни на 19-ти век група младежи начело с англичанина Алфред Едуард основават Милан. Въпреки, че е основан от чужденци, в отбора играят предимно местни играчи, което предизвиква недоволството на чуждестранните футболисти. Те се отцепват от Милан и създават нов футболен клуб - Интернационале. Самото му име в превод означава "международен" (мисля, че не е необходимо да поясняваме посланието).

Първият сблъсък между двата отбора е през зимата на далечната 1908 година. Милан побеждава с 2:1, като и двата гола за росонерите отбелязва една от големите италиански звезди по това време Ренцо Де Веки. Първата официална среща между "росонери" (червено-черни) и "неразури" (черно-сини) е от точно преди 100 години. В нея Милан побеждава с 3:2, но в крайна сметка Интер печели първата си титла. През този период Милан се е смятал за отбор на работническата класа, докато  Интер олицетворява  буржоазията.

През годините доста често Дербито е определяно като "светът срещу Италия". Милан винаги е имал доста солидно ядро от италиански играчи подплатено с няколко световни звезди. Интер в голяма част от историята си е разчитал на доста чуждестранни футболисти. Доста примери можем да дадем, но най-ярки са няколко периода.

През 50-те години на миналия век в Милан играе великото шведско трио ГреНоЛи (Грен, Нордал, Лидхолм) подпомагани от италиански играчи, докато в Интер играе цяла армада чужденци (някои, от които натурализирани, поради забрана за повече от 5 чужденци в отборите) начело с аржентинеца Анджелило. Втората половина на 80-те години ситуацията не се различава особено. Милан разчита на холандците Рийкард, Гулит и Ван Бастен, но гръбнака на тима са Паоло Малдини, Анчелоти, Барези, Костакурта, Донадони.

И днес нещата не са по-различни от онези славни години. Милан разчита на звездите си Роналдиньо, Пато и Бекъм, но ядрото на "росонерите" си остават Амброзини, Гатузо, Пирло, Неста, Дзамброта. Интер пък най-вероятно ще излезне в дербито с не повече от двама италианци.

В Европа успехите на "росонери" и "неразури" са несравними. Милан е най-успешният отбор в клубните турнири с 18 титли (7 КЕШ / ШЛ, 4 Междуконтинентални купи, 2 КНК и 5 Супекупи на Европа), докато  Интер са с далеч по-скромен актив. До момента черносините има общо 7 титли (2 КЕШ, 3 Купа на УЕФА, 2 Междуконтиненталн купа), с което са далеч от постиженията на своите градски съперници.

Приликите между отборите също са много. И двата отбора играят на стадион „Джузепе Меаца”. Много от футболисти са играли както за Интер, така и за Милан. По отношение на спечелени трофеи в Италия съперниците са с почти еднакви показатели. Интер е завоювал 17 титли, 5 купи и 4 суперкупи на странате. Милан през годините е взел 17 титли, 5 купи и 5 суперкупи.

Двата отбора в момента са най-богатите в Италия. Интер плаща за заплати около 150 милиона евро, а Милан "скромните" 125 милиона. Самуел Ето'О от Интер взима най-високото възнаграждение в Италия. Колегата му от Милан Роналдиньо пък е втори по този показател.

На последно място реших да обърна внимание на това, което е най-важното за всеки един футболен клуб. Не, не говоря титлите и купите, става въпрос за феновете. И тук се забелязва паритет между съперниците. Като численост, феновете на миланските грандове може да не са колкото тези на Ювентус, но като качество ги изпреварват. За изминалия сезон именно домакинските срещи на Милан и Интер бяха най-посетените в Калчото, с по близо 60 000 души средно на мач. Закачките между двете агитки по време на мач са нормални, но като цяло те са в доста миролюбиви отношения. Феновете уважават градския съперник и последното доказателство за това е транспаранта издигнат от тифозите на Интер по повод оттеглянето на легендата на Милан Паоло Малдини.

Може още много да се говори за Дербито и да се сравняват отборите, но няма да ми стигне врмето, а  думите са недостатъчни да се опише всичко. Остават по-малко от 30 часа – време, в което Италия видимо е притихнала, но напрежението расте със всяка изминала минута и ни приближава все повече и повече към Дерби дела Мадона. След това време, вниманието на целия свят ще бъде приковано към едно място – Милано, където страстите ще закипят, а ние на телевизионните екрани ще завиждаме на хилядите, които имат удоволствието да се потопят в невероятната атмосфера на "СТАДИОНА”.

Да се надяваме, че Интер и Милан ще ни покажат това, заради което сблъсъка между тях е не само велик, но и исторически.

 

ДИМИТЪР АНГЕЛОВ

  Сподели
415