Ювентус с първа домакинска загуба от април 2013 година


Н. Гавазов

Ювентус с първа домакинска загуба от април 2013 година

Фиорентина победи Ювентус с 2:1 в първи полуфинален мач от Купата на Италия и направи важна крачка към финала на турнира. В герой на мача се превърна новото попълнение на "виолетовите" Мохамед Салах, който оформи дубъл в двубоя. Точен за домакините бе Фернандо Йоренте.

Срещата на "Ювентус Стейдиъм" започна с интензивна игра от страна на двата отбира и с очакван домакински натиск, като Артуро Видал можеше да открие резултата още в 3-та минута, а малко по-късно Ричардс блокира удар на Пол Погба.

В 11-та минута бе открит резултата. Мохамед Салах пробяга половината игрище, насочвайки се право срещу централните защитници на противника, избягвайки от Падоин и с класен удар порази далечния удар - 0:1!

Юве не очакваше подобно развитие на ситуацията и поради тази причина известно време идваше на себе си. Към средата на полувремето домакините се взеха в ръце, тръгнаха в настъпление и скоро след това изравниха резултата. За себе си напомни Фернандо Йиренте, който до момента бе незабележим. Испанецът се откри за подаване от десния край от Басанта, изпревари опонента си и със силен удар с глава отправи топката в целта, не оставяйки никакви шансове за вратаря на Фиорентина - 1:1!

Възстановявайки статуквото, домакините продължиха с натиска си, но гостите бяха готови за това и незабравяха да контраатакуват. В този период на два пъти бяха проверени уменията на Сторари, а в самия край на полувремето подчинените на Винченцо Монтела за малко да си върнат преимуществото, но Басанта пропусна от три метра на празен ъгъл на вратата.

Положенията на Фиорентина изнервиха Алегри и десет минути преди почивката той извади незабележимия Кингсли Коман и пусна в игра Карлос Тевес, който веднага се забърка в опасна ситуация в полето на противника. В самия край отново Видал имаше шанс, но ударът на чилиецът не попадна в очертанията на вратата.

Второто полувреме започна на още по-голяма скорост от страна на двата отбора, като интересното е, че флорентици постепенно овладяха инициативата и създадоха няколко опасни положения за гол. Ювентус не успяваше да отблъсне противника си, който редеше атака след атака, Така се стигна до грешка на Маркизио, гостите хванаха топката, след което Салах изскочи срещу Сторари и хладнокръвно проби за 1:2!

"Бианконерите" реагираха чрез Тевес, който получи топката от Мората, но ударът на аржентинеца бе париран от Нето. Скоро след това Погба с хитър удар почти вкара топката във вратата, а гостите напомниха за себе си с плътен удар на Иличич.

До края на срещата Фиорентина грамотно отразяваше атакуващия порив на домакините, като гостите се стараеха да не стоят прекалено дълбоко в атака. Пет минути преди края на мача "виолетовите" имаха шанс да увеличат резултата, излизайки два на един, но Диаманти се полакоми и пропусна убие интригата.

Така Ювентус претърпя първо поражение на "Ювентус Стейдиъм" от април 2013 година, когато загуби от Байерн Мюнхен с 2:0 в Шампионска лига. Ако торинци искат да играят на финала на турнира,  ще трябва да вкарат поне два гола в реванша във Флоренция, който е на 7 април.

 

  Сподели
109