Анонс на новия сезон в Серия А - II част


Н. Гавазов

Анонс на новия сезон в Серия А - II част

През уикенда ще бъде даден старта на новия сезон в Серия А. FUTBOL TV поздравява многобройните почитатели на италианския футбол и се опитва да направи кратък анализ на участниците в предстоящата кампания. В предишния си материал разгледахме вероятните аутсайдери и тези отбори, за които предполагаме, че ще се разположат спокойно в средата на таблицата. Сега е ред да насочим своето внимание към кандидатите за места в евротурнирите.

В интерес на истината, имахме известни колебания относно участниците в тази група. Тук поставихме заедно с Лацио, Интер и Фиорентина, отборите на Торино и Парма. "Дуковете" и "биковете" направиха впечатляващи миналогодишни кампании, влязоха в топ 7 и е някак си нереално да бъдат причислени към средняците през новия сезон. Дали обаче двата тима няма да станат жертва на синдрома на "втория сезон"? Торино укрепна през миналата година, показа много стойностен футбол и завърши като седми в класирането. Нещо повече, заради проблемите на Парма с данъчните власти, "биковете" се завърнаха в европейския футбол след 20-годишно отсъствие. През лятото торинци се подсилиха с 14 нови футболисти, от които трябва да откроим имената на Куялиарела, Ночерино, Санчес Мино, Янсон и Перес. Опитният Джампиеро Вентура успя да намери един подходящ баланс между опитни звезди, талантливи младежи и качествени играчи от чужбина. Това, което откроява сегашния Торино от миналогодишния е дългата скамейка на отбора, но сега е ред да посочим и разликите в негативен план. Много е вероятно "биковете" да се замесят в едно продължително европейско приключение, ако разбира се, отстранят Сплит тази вечер и съответно се класират за групите на Шампионска лига. Ще издържи ли Торо на борбата на три фронта и как ще се справи Вентура с първото предизвикателство в кариерата си - да води отбор в европейските турнири? Към тази ситуация ще добавим и напускането на Чиро Имобиле, което отслаби огневата мощ на тима, а слуховете около Алесио Черчи продължават с пълна сила, което никак не помага на тима при подготовката му за новия сезон. При това положение на нещата, нереално е да очакваме повторение на миналогодишните резултати. Много е вероятно "биковете" трайно да заемат място в средата на таблицата за класиране и много малка е вероятността торинци да имат сили да атакуват топ 6.

Парма направи впечатляваш минал сезон, който завърши на шесто място в класирането. Решенията на футболните чиновници да не позволят на "дуковете" да играят в Европа създаде обаче сътресения в клуба - президентът Томазо Жирарди се закани да се оттегли от футбола и почти го направи, а вероятно и заради това мениджърите на Парма проведоха вяла трансферна кампания. Нещо повече, "Енио Тардини" бе напуснат от играчи като Шелото, Гаргано и Пароло. Тези дни пък се появиха слухове за скандал между Антонио Касано и някои от играчите на Парма. Ако това е така, нещата изглеждат заплашително в навечерието на сезона и Роберто Донадони трябва да направи всичко възможно, за да овладее ситуацията. Впрочем, бившият наставник на италианския национален отбор е един от козовете на Парма. Специалистът спаси тима от изпадане през 2012 година, а през следващата година даде много стабилност на отбора, завършвайки в топ 10. Миналогодишният успех само доказва добрата работа на Донадони. Проблемите могат да дойдат от евентуалната раздяла с Касано и недостатъчното качество на резервната скамейка. В този смисъл вероятно е по-добре, че "дуковете" няма да играят в Европа, което увеличава шансовете на тима да се класира в горната част на таблицата.

Някак си е срамно да поставим Милан в тази група, но миналата година "росонерите" преживяха най-лошия си сезон от 1998 година и не успяха да се класират за европейските турнири. Неразбориите на терена продължиха и извън него. През зимата бе уволнен Масимилиано Алегри и на негово място бе привлечен Кларънс Зеедорф. Спорен ход с оглед на това да назначиш неопитен треньор, който доскоро е бил съотборник на някои от футболистите. Безумията на "Сан Сиро" продължиха и само след шест месеца холандецът бе заменен с Филипо Индзаги, който има зад гърба си само две години треньорска работа. Разрушителната политика на ръководството на клуба продължи и през лятото, когато Милан се съсредоточи върху привличането на играчи със свободен трансфер или такива под наем. Тези футболисти, които пък "росонерите" се опитаха да закупят, станаха обект на пазарлъци и много сделки пропаднаха точно поради тази причина. Труден сезон очаква миланци. Отборът няма дълбочина на пейката, но това не е голям проблем с оглед на участието на отбора само във вътрешните турнири. Лошото е, че липсва и качеството, което съставът на Милан би трябва да притежава. А с неопитен треньор като Индзаги, това още повече намалява шанса за завръщане на загубените позиции.


Лацио също имаше ужасен сезон, който ще бъде запомнен с непостоянство в представянето на отбора и още по-голямо изостряне на конфликта фенове - треньор. Протестите на почитателите на "орлите" дори принудиха Клаудио Лотито да спре да идва на "Олимпико", а някои акции на тифозите преляха и по улиците на италианската столица. Деветото място остави отбора без европейски турнир и за всички бе ясно, че трябва да се направят промени. Те започнаха с освобождаването на Еди Рея и назначаването на Стефано Поли на треньорския пост и продължиха с трансферите на Филип Джорджевич, Марко Пароло, Душан Баста и закупуване на останалата част от първата на Антонио Кандрева. Много добра бе реакцията на босовете на проваления трансфер на Давиде Астори - след като защитникът бе изпуснат, веднага бе привлечен Стефан де Врий. Очакванията са за по-добър сезон от миналогодишния и няма да е изненада, ако Лацио се класира за евротурнирите в края на кампанията. Проблемите могат да дойдат от страна на феновете, които ако отново се оттеглят от отбора, Стефано Пиоли ше има трудна задача да мотивира играчите си.


Фиорентина спокойно може да причислим към групата на борещите се за участие в Шампионска лига, но нека изчакаме какво ще се случи с Хуна Куадрадо. Монтела е сигурен в оставането на своя футболист, макар че медиите продължават да създават напрежение около колумбиеца. Надеждите на "виолетовите" са свързани също така и с Джузепе Роси и Марио Гомес. Отборът игра през по-голяма част от миналия сезон без двамата нападатели и въпреки това до последно преследваше Наполи в борбата за третото място. През лятото във Флоренция пристигна Марко Марин, а това е футболист, който ще даде по-голяма острота на атаката на "виолетовите" и особено в завършващата част, което бе проблем за тима през миналия сезон. Тук се завърна и талантът Федерико Бернардечи, който се подвизаваше в Серия В и бе извикан от Прандели за предварителния състав на "Скуадра адзура" за Световната купа. Общо взето, преди началото на сезона, във Фиорентина атмосферата е спокойна, играчите са много добре подготвени, а отделно от това се вижда, че Монтела е свършил много работа по отношение на сплотеността на колектива. Ако флорентици успеят да запазят сегашния си състав и някой от лидерите не се контузи, отборът ще се замеси в битката за първите три места.

Интер е последният отбор от тази група и както Фиорентина, на книга "нерадзурите" са по-силни от миналата година и имат всички шансове да се борят за топ 3 през новата кампания. Миналият сезон ще бъде запомнен с напускането на Масимо Морати и легендата Хавиер Санети, а новият собственик Ерик Тохир обеща да върне Интер сред европейския елит. Засега азиатският магнат харчи много разумно парите си, привличайки през лятото няколко нови имена, сред които се откроява чилийският национал Гари Медел. Южноамериканецът има способността да играе както в защита, така и в средата на терена, така че Мадзари ще има по-голям избор на варианти при подреждане на отбора. Относно Неманя Видич, само остава да видим, дали сръбският бранител е оставил най-доброто зад гърба си или ще направи впечатляващ сезон. Не по-лоши изглеждат трансферите и на М'Вила, Додо и Дани Освалдо и общата картина около Интер е, че със състава и треньора, който имат, "нерадзурите" са готови да се борят призовата тройка.

 

  Сподели
256