Милан - Рома: Нищо.......или нищо


.

Милан - Рома: Нищо.......или нищо

Конфронтацията между Милан и Рома ще бъде много интересна, независимо от резултата и съдържанието на играта. На пръв поглед всичко е толкова просто - Милан вървят надолу по склона, докато римляните под ръководството на новия си треньор набира точки и все повече се приближава към зоната даваща право за участие в Шампионската лига. Рома има своите шансове и може спокойно да преодолее "росонерите". Въпреки всичко, ако футболът беше толкова предвидим, сигурен съм, че тази игра нямаше да бъде толкова популярна. Не всичко е така просто в предстоящия супер мач.

Натиканият в ъгъла треньор на Милан Леонардо се обяви за реформи, изменяйки преди всичко според Gazetta dello Sport обичайната схема на тренировките, а след това и на играта. Не е известно дали подобна стъпка ще доведе до някакъв ефект, но на мен не са ми понятни две неща: Първо златното правило да не се говори, а да се работи...по-малко думи и повече работа. Разбира се, че изменението не остана без последствие от пресата и се писа вече за това. И второ: след като старите порядки са изживяни, не трябваше ли те да бъдат променени преди началото на сезона? Преминаването от традиционната схема 4-3-1-2 към 4-4-2 ще лиши Роналдиньо от плеймейкърската роля, но ще изпрати Янкуловски и Абате по крилата. И футболистите и ръководството на отбора твърдо застанаха зад младия треньор и първият голям тест след промяната е именно срещата срещу Рома.

Макар, че всички се съмняваха в началото във възможностите на Раниери като треньор на Рома, някои от ранните му тактически решения бяха обещаващи. "Вълците" се оказват единственият отбор в Серия А, който бележи във всеки мач и това го усетиха и от българския вицешампион, претърпявайки поражение от италианския гранд. Впрочем в този мач Окака вкара първия си гол за клуба и все повече ще започнем да го виждаме в игра. Тоти със своите 16 гола е отличник, но едва ли ще успее да удържи на темпото през целия сезон и може би една от причините Раниери да набляга по-често на 4-4-2 е осигуряването на по-добра стабилност отзад.

С какви аргументи ще излезе Милан срещу своя съперник? Колкото и парадоксално да звучи, основният аргумент на "росонерите" е отсъствието на капитана и лидер на римския отбор Франческо Тоти, който се възстановява от контузия. Към това ако добавим и неотшумялата контузия на Вучинич, нещата наистина се накланят лекичко към отбора на Леонардо. Впрочем казахме вече за тактическата схема, която ще приложи треньора: 4-4-2, като отдясно ще бъде Пато, а отляво Роналдиньо. Бързите Зеедорф и Абате отиват по крилата, а Пирло и Амброзини между тях. На пръв поглед ще кажем - да, търси се сигурност в средата на терена и в същото време преимущество в атака, с възможност освен по крилата да се атакува и отзад. Аз обаче си мисля, че отборът ще заложи на това да се дръпне леко назад, след което да разтрои атаката на гостите и да разчита откровено на контраатака при най-малка възможност. Истината е, че отборът досега се опитваше да води играта и получаваше голове. Сега явно Леонардо ще опита нещо ново, а дали ще има успех ще разберем в неделя вечер.

Единият от аргументите в полза на Рома ще бъде обидно малкото публика, която се очаква на стадиона, което означава да бъде малко по-лесно на гостуващият отбор. Другият аргумент е гостоприемството на "Сан Сиро". Де да можеха "вълците" да играят само срещу Милан и само на легендарният стадион: от 2006 година "росонерите" не са побеждавали тук столичния отбор и не стига това, ами загубиха последните три срещи! И последният аргумент е полузащитата водена от лидера в отсъствието на Тоти, Даниеле Де Роси....полузащита, която има такъв атакуващ потенциал, че може да компенсира липсата на който и да е нападател.

Тактическата постройка ще бъде 4-4-2 и когато говорим за средната линия на отбора, там място ще намерят освен Даниеле Де Роси, но и Пизаро, а по крилата ще застанат Перота и Тадей. Бразилецът е изключително бръз и това е любимото му място, и е изключително подходящ за бързи пробиви през сгъстената отбрана на домакините. Именно оттук аз очаквам да станат по-голямата част от пробивите и най-вероятно ще станем свидетели на ужасяващо добро взаимодействие между него и Стефано Окака.

Когато станем свидетели на много важен мач като утрешния, често заинтересованите лица казват "Всичко или нищо". Или победителя при успех ще получи всичко, а ако все пак загуби получава нищо. В случая обаче за Милан тази сентенция няма да важи и при победа смело бих казал, че ще получи пак нищо. Разбира се ако отборът демонстрира игра на космическо равнище, показвайки , че излиза от кризата. Това е малко вероятно обаче. Много от феновете на отбора казват, че отбора е в криза. Грешка. Толкова може този славен отбор и с наличният си потенциал в момента няма как да надскочи себе си. Ако все пак в неделя вечер го направи и победи, това ще бъде победа на отделен футболист, а не на целия отбор. Победа със "стиснати зъби", както обичат да казват зевзеците. Ако вкарат домакините един гол ще е добре, всичко отгоре си е жива екстра.

Логиката сочи, че Рома ще вземе победата. Аз обаче се осланям на проблемите в състава на гостите и дори ми се иска да заложа за победа на Милан с марж от един гол. Може би защото изпитвам сантимент: три пъти да загубиш едно след друго на своя стадион и това да стане за четвърти път не е ли много? Но ще запазя хладнокръвие и за по-сигурно ще избера знак "хикс".

Прогноза за Милан - Рома 1:1

Последни 5 мача:

Милан: РЗРЗП
Рома: ППРРП

Коефициенти в bwin:

Милан - 2.15
Равен - 3.10
Рома- 3.40

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
204