Ювентус - Рома: Мачът, който всички очакват


Н. Гавазов

Ювентус - Рома: Мачът, който всички очакват

Ювентус - Рома
Стадион: "Ювентус Стейдиъм", Торино
Дата: 05.01.2014г.
Час: 21:45
Съдия: Никола Рицоли

Ювентус срещу Рома - главният мач на европейския футболен уикенд. Няма да е пресилено, ако кажем, че въпросният двубой се очакваше от цяла Европа. Още от времето, когато Рома не познаваше прегради, носейки се нагоре по таблицата за класиране, специалисти и журналисти предлагаха да не се бърза с предварителните изводи и да се изчака до срещата, в която "вълците" ще се изправят срещу главния си конкурент за Скудетото. Така бе съставена програмата на Серия А, че първият двубой между Ювентус и Рома трябваше да се състои едва в първите дни на януари.

И той дойде.

След като загубиха нещастно и по съмнителен начин в Истанбул, "бианконерите" съсредоточиха всичките си усилия във вътрешното първенство, където преди коледната пауза записаха три победи с общ резултат 10:1. Впрочем, попадението на Макси Моралес от Аталанта в последния мач за старата година сложи точка на серията от девет поредни двубоя за торинци без допуснат гол. В тази среща домакините от Бергамо бяха равностойни само до почивката - след това Погба, Йоренте и Видал се разписаха, като през първото полувреме Тевес бе точен. Така Ювентус постигна деветата си поредна победа, събра 46 точки и с пет пункта пред утрешния си конкурент остана на върха в Серия А.

Ноември се оказа лош месец за Рома, тъй като в този период "вълците" забавиха своя ход. Столичани не само, че не успяха да победят Торино и Аталанта при гостуванията си на тези два отбора, но и се провалиха при домакинствата си на непретенциозните Сасуоло и Каляри. Положителните впечатления от играта на Рома се върнаха през последния месец, в който хората на Руди Гарсия изиграха три феноменални мача, побеждавайки Фиорентина и Катания, а гостуването на Милан също можеше да се увенчае с успех, ако не бе попадението на Мунтари от "росонерите" в 77-та минута.

Зимната пауза помогна на Ювентус да влезе в мача без кадрови проблеми. Имаше известни съмнения относно участието на Андреа Бардзали след като бранителят получи лека травма в приятелския двубой с Кунео в четвъртък. Някои италиански медии твърдят, че Андреа е под съмнение, но последните съобщения гласят, че той ще вземе участие в срещата. Пирло тренира с отбора през зимната пауза, което означава, че моторът на отбора е на разположение на Антонио Конте, а освен това, че вероятно Клаудио Маркизио ще седне на пейката.

За Рома няма да играе бившият защитник на Ювентус Федерико Балдзарети и младежът Джалука Капрари. Добрата новина е, че Кевин Строотман и Даниеле де Роси се завръщат в тима след като изтърпяха наказанията си. Матиа Дестро спечели доверието на треньора си с представянето си в последните мачове на тима, което предполага, че ще започне титуляр и заедно с Жервиньо и Тоти ще оформи нападателното трио на гостите при схема 4-3-3.

Някои интересни факти:

- Рома е без загуба в последните си 19 мача в Серия А;
- Ювентус запази суха вратата си в последните си 5 домакински мача в Серия А;
- Ювентус спечели двете полувремена и целият мач в 6 от последните си 8 домакински срещи;
- Ювентус отбеляза най-малко 3 гола в последните си три домакински мача срещу Рома във всички турнири;
- Ювентус отбеляза най-малко два гола в 7 от последните си 8 домакински мача в Серия А;
- Рома успя да отбележи поне два гола в последните си три мача в Серия А;
- Миналата година Ювентус победи Рома тук с 4:1;
- Последният успех на Рома в Торино е на 27 януари 2011 година, когато с голове на Вучини и Тадей столичани се наложиха с 2:0


Излишно е да говорим от какво значение е двубоят за двата отбора. Въпреки предимството си в таблицата, вероятно Ювентус ще е отборът, който по-силно ще желае победата. Впрочем, Руди Гърсия напълно изключи пораженческо настроение, заявявайки, че футболистите му заминават за Торино с мисълта за победа. Какво ще се случи утре вечер - остава само да гадаем и едва ли някой ще се осмели да даде твърда прогноза, още повече, че това е първата среща след зимната пауза, но със сигурност този мач ще даде отговор на въпроса: дали Ювентус ще остане самотният бегач или интригата около битката за Скудетото ще остане.

Прогноза за: Ювентус - Рома 1:1


Последни 5 изиграни срещи:

Ювентус:

06 декември Болоня - Ювентус 0:2 (Серия А)
11 декември Галатасарай - Ювентус 1:0 (Шампионска лига)
15 декември Ювентус - Сасуоло 4:0 (Серия А)
18 декември Ювентус - Авелино 3:0 (Купа на Италия)
22 декември Аталанта - Ювентус 1:4 (Серия А)

Рома:

25 ноември Рома - Каляри 0:0 (Серия А)
01 декември Аталанта - Рома 1:1 (Серия А)
08 декември Рома - Фиорентина 2:1 (Серия А)
16 декември Милан - Рома 2:2 (Серия А)
22 декември Рома - Катаня 4:0 (Серия А)


Досегашни срещи:

Ювентус - Рома

170 срещи
81 победи за Ювентус
48 равенства
41 победи за Рома
Голова Разлика: 274:185 за Ювентус

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
174