Доктори обвиниха Ювентус в употреба на допинг през 1996 година


Н. Гавазов

Доктори обвиниха Ювентус в употреба на допинг през 1996 година

В предаване на една от холандските телевизии прозвучаха обвинения по адрес на Ювентус от 1996 година. Поканените в студиото италиански доктори Джузепе Д'Онофрио и Алесандро Донати изказаха съмненията си, че футболистите от тогавашния отбор на "бианконерите" са вземали допинг.

До тези изводи учените стигнаха след изучаване на документите, иззети по време на обиска на офисите на Ювентус през 1998 година. Според специалистите, играчите са били тъпкани с веществото еритропоетин, което контролира образуването на червени кръвни клетки. На практика това прави футболистите по-издръжливи.

В програмата взе участие и прокурор Рафаеле Гуаринели, който заяви, че в онази година по мистериозен начин нито една взета допинг-проба от футболистите на Ювентус не е била проверена, а в документите е вписано, че пробите са чисти.

Не е ясно тези разкрития до какво могат да доведат и дали УЕФА и италианските власти ще започнат разследване срещу Ювентус за нещо, което се е случило преди повече 15 години. През сезон 1995/96 "бианконерите" спечелиха Шампионска лига, но никой тогава не постави под съмнение успеха на италианския отбор.

 

  Сподели
139