Анонс на сезона в италиaнската Серия А - Част 2


.

Анонс на сезона в италиaнската Серия А - Част 2

Продължаваме с представянето на останалите участници от Серия А.

Започваме с два отбора, които имат славно минало, но не може да се причислят сред грандовете, имат апетит за нещо повече от това което направиха предишния сезон, но дали има възможности? Два отбора, които не са и аутсайдери в никакъв случай, но които често карат привържениците си да напускат стадиона преждевременно.

Лацио

Последната победа на Лацио в шампионата на Италия датира от 2000 година, когато под ръководството на Свен Ериксон римският клуб съумя да изпревари торинския Ювентус. Оттогава насам небесносините започват всяка година първенството като фаворити претенденти, но нито един път не съумяват да се включат в шампиноската гонка. Дори последното представяне на отбора е пълно разочарование с десетото място и 34 точки разлика от шампиона Интер. Все пак "орлите" започват сезона с един трофей - Суперкупата на Италия, където отборът показа нов футбол при нов наставник. Давиде Балардини наистина е изградил тактически грамотен отбор на когото е предал хъс към победата и в този смисъл дори без Горан Пандев, "лацианите" могат с много кураж да победят когото поискат, стига да запазят положителната си настройка. Ще могат ли все пак римляните да се нагодят в съответствие на неговата работа, все още не е ясно. Вярно, че показаха характер, но това беше в една среща, а как стоят нещата сложени на дългата дистанция каквато е шампионата - там вече не сме сигурни. Ахилесовата пета на отбора е поста централен защитник и след продажбата за 5 милиона евро на Розегнал на Хамбургер, така и не се намери решение за заместника му.
Ключови нови попълнения: Елисеу.
Ключови играчи напуснали отбора: Розегнал, Пандев

Сампдория

Започнаха добре сезона, но след това заредиха слаби мачове. Едва през втората част на първенството успяха да се измъкнат от зоната на изпадащите и да затвърдят присъствието си в елита. Един Касано много трудно може да носи отбора си на гърба и особено когато има проблеми в защитната линия. Отборът едва ли ще надскочи себе си и реално възможностите му за класиране сред първите 12. Оттам нататък обаче бихме си задали въпроса: ако Касано се контузи, което не му го пожелаваме, или пак пропусне 4-5 мача заради червен картон? Кой е заместника му. Едва ли Семиоли с два отбелязани гола за Фиорентина.

 

ТРОЙКАТА ГРАНДОВЕ

Интер

Португалският наставник на "нерадзурите" Жозе Мауриньо започва своя втори сезон на Апенините. Безусловно крайните резултати са показател за работата в отбора и отношението на Масимо Морати: президентът на миланския суперклуб не може да се радва от обстоятелството, че в Европа "интеристите" по-скоро се разглеждат в качеството на "временно явление". Основната цел която е поставена през този сезон - победа във всички три турнира - Серия А, Купата на Италия и Шампионската лига. Ако първите две задачи са все още изпълними и реални, то за успех в Европа е много съмнителна работата: "нерадзурите" в последните години излитаха от турнира и успяха да си заработят определен комплекс на континентален неудачник. През изминалата година всички в Италия се "плезеха" не на поражението на Юве от Челси и Рома от Арсенал, а на отпадането на Интер.

Какво е положението сега? Отборът е много добре укрепен в птредни позиции, закупвайки от барселона и Дженоа камерунеца Ето'О и аржентинеца Милито. За Ето'О какво да говорим? Пет потресаващи сезона в Барселона, последният от които се увенча с три титли. Характера на камерунският нападател винаги му позволява да спечелва най-високи награди на клубно ниво. Милито чак на тридесет години бе забелязан от страна гранда и както се говори подобни предложения не се отказват. Цялата кариера на аржентинския нападател е преминала все във второстепенни отбори като Расинг, Дженоа, Сарагоса, при цялото уважение към тях де. Докато Интер е друга кохорта, кохортата на шампионите. В предишният сезон двамата нападатели вкараха 54 гола!!!! Морати , както виждаме и количествено и качествено е успял да замени напусналият Ибрахимович. Пред Интер като цяло - тежък сезон, с по-силни съпреници отпреди.
Ключови попълнения: Еро'О, Милито, Лусио, Мота
Ключови загуби: Максуел, Ибрахимович


Ювентус

Привържениците на "Старата госпожа" потъркват доволно ръце в очакване на новия сезон. След завръщането си от заточението в Серия Б, Юве вече може да се смятат за един от главните претенденти за спечелване на Скудетото. Дори Марчело Липи нарочи черно - белите, че ще триумфират в края на май месец. А този човек трябва наистина да се слуша. Още повече, че Ювентус не са по-слаби отпреди, напротив - дори Алесандро дел Пиеро и Канаваро са с една година по-опитни и никога няма да подведат съотборниците си. Отборът не допусна да има голямо текучество и успя да привлече някои класни футболисти. Недвед? Това беше очаквано и отборът най-малкото бе психически подготвен. На негово място дойде бразилецът Диего от Вердер, а на мястото на Маркони дойде Фелипе Мело. Само забележете какъв убийствен дует направ Юве в средата на терена. На кой отбор ще му е леко да играе спокойнов центъра при наличието на двамата южноамериканци?. Торинският отбор впрочем винаги се е славел с ясна и последователна трансферна политика и не се е нахвърлял на гръмки имена, а е преследвал целите си. Така например Диего бе наблюдаван цял сезон преди да бъде привлечен. В нападение Трезегол и дел Пиеро, подпомагани от Якуинта и още един бразилец Амаури, наистина изглещат заплашително за противниците си. С имена в състава си като Буфон, Киелини, Канаваро, Каморанези, Поулсен, Сисоко за Ювентус не остава нищо друго освен да започне да гради нова ера в историята си,а това минава през спчелване на Скудетето.
Ключови новопопълнения: Диего, Канаваро, Мело
Ключови играчи напуснали отбора: Недвед и Мелберг

Милан

Ето, че при третия гранд нещата не са никак добре. Росонерите загубиха две легенди веднага след края на първенството - Паоло Малдини и Карло Анчелоти. А можете да си представите какви проблеми чакат Адриано Галиани след като той реши да продаде всичко което имаше - Кака! Миланци взеха много пари от сделката, но къде отидоха парите? За дългове.Сега босовете на "росонерите" само могат да се надяват Леонардо да да се превърне във втория Капело, Пирло да не замине за Челси след Карло Анчелоти, Алесандро Неста да не се контузи, а Роналдиньо да заиграе най-сетне както в своите златни години в Барселона. А ако Хунтелаар се окаже втори Марко ван Бастен? Тогава в Милан всичко ще е отлично, освен вратарския пост. Голям интерес в отбора предствлява американеца Ониеву, който има всички качества да стане лидер в отбраната подобно на Джон Тери в Челси. Прогнозата за отбора е твърдо място в тройката, но това няма да бъде никак лесно в предвид на засилените апетити на отборите след него.
Ключови нови попълнения: Хунтелаар, Ониеву
Ключови играчи напуснали отбора: Кака, Млдини, Бекъм

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОТО ТРИО ФИОРЕНТИНА, РОМА И ДЖЕНОА

Фиорентина

Първият от тях е отборът на Фиорентина , който е изправен пред дилемата на този сезон: дали да направи крачка напред и да се бори за спечелване на шампионта или две крачки назад и да хвърли всичко в Шампионската лига. И това на фона на силните съперници и финансова криза( заради която виолетовите намалиха заплатите, а трансферните ведомости бяха затворени). Наполи, Юве, Дженоа се развихриха на трансферния пазар, за Интер няма да говорим , а какво направиха флорентинци? Нищо. Пуснаха Мело, много глупаво го пуснаха след като всеки който продаде слен играч предварително се подсигурява със заместника му, а те го дадоха на един от конкурентите си. Каква е равносметката? - от една страна останалите Прандели, Муту, Джилардино и Фрей, а от друга заминалите си Мело и Заури. Направо можем да си кажем, че миналогодишния проблем с отсъствието на креативни футболисти в средната зона си остана като проблем , но сега е още по-забележим. Въпреки тези проблеми, Фиорентина е способна да покори нови висоти, но има много "но" по пътя си, включително и силния темперамент на треньора Прандели, който понякога може да не бъде разбран правилно. Всичко ако е нормално в отбора, влизането в челната шестицаа няма да е проблем, но атака за спечелане на Скудетото - , е нека сме реалисти все пак.

Дженоа

Ако за Фиорентина и Рома горната половина на таблица си е задължително постижение всяка година, то за Дженоа това са непознати води и можем да кажем, че са гости. Отборът не се обзаведе с големи имена , които да го подсилят в битките по Европа, напротив - получиха 57 милиона евро от продажбата на Милито, Ферари, Мота. С получените пари можеха да се чувстват още по-прекрасно, но все пак компанията на Акуафреска, Креспо и Паласио могат да затвърдят успеха на отбора от предишния сезон.

Рома

Сбъднаха се прогнозите на скептиците на клуба, които предрекоха влизане в Шампионската лига само и благодарение на факта, че другите грандове са изпаднали в дрямка. Опасенията се потвърдиха и ‘вълците" с участието си в на-престижния турнир в Европа, направиха така, че Росела Сенси да не продаде отбора и всичко си остава по старому. Дори означава само едно - за пореден сезон всичко ще падне на плещите на Тоти, но в крайна сметка до колко ще издържи?
А в клубната каса се вляха пари от продажбата на Акуилани и Панучи, което и намаля шансовете на отбора да повтори шестото място, което показва и политиката на Сенси каква ще бъде - изплащане на дълговете, а другото каквото стане.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

 

 

  Сподели
242