УЕФА може да изхвърли Наполи от евротурнирите


Н. Гавазов

УЕФА може да изхвърли Наполи от евротурнирите

Възможно е Наполи да бъде изхвърлен от Лига Европа или дисквалифициран от Шампионската лига през следващия сезон, след като днес клуба беше наказан с отнемане на две точки. Както е известно, „партенопеите" бяха санкционирани, а Паоло Канаваро и Джанлука Грава дисквалифицирани за шест месеца заради непредоставяне на информация на властите за предложение за уговаряне на резултата в мач със Сампдория през 2010 година. Играчите отричат обвиненията направени от бившия трети вратар Матия Джанело, но Темида остана непреклонна по отношение на вердикта си.

Ще има още два етапа от процеса на обжалване, преди Наполи и играчите да чуят окончателната присъда.

Целият процес може да бъде от решаващо значение за бъдещето на клуба в Европа, както и Серия А, защото Наполи може да бъде изключен от европейските турнири.

Даден клуб, за да се класира за Шампионската лига или Лига Европа, "не трябва да бъде пряко и / или косвено замесен във всяка дейност, насочена към организиране или влияние върху резултата от мача на национално или международно равнище", съгласно член 50 (3) от Устава на УЕФА, който е в сила от 27 април 2007 г.

Джанело вече даде да се разбере, че в Наполи не са знаели за опита за манипулиране на резултата срещу Сампдория от 2010 година, но тези твърдения не бяха взети под внимание от съда, който смята, че клуба носи „непряка" отговорност.

Това може да засегне квалификацията на Наполи за турнирите на УЕФА през следващия сезон, но напълно е вероятно „партенопеите" да бъдат спрени от участието си в Лига Европа още през сегашната си кампания.

 

  Сподели
94