Лацио - Рома: Победа или смърт


Н. Гавазов

Лацио - Рома: Победа или смърт

Лацио - Рома
Стадион: "Олимпико", Рим
Дата: 11.11.2012г.
Час: 16:00
Съдия: Джанлука Роки

Предстоящото римско дерби ще стане едно от най-интересните през последните години - не е случайно, че Вечният град живее с него цяла седмица. Това разбира се има своите причини: Сега Лацио и Рома са преки конкуренти в таблицата за класиране. Освен това, евентуално поражение ще подрони перспективите на загубилия отбор. Победата от друга страна ще даде надежди в борбата за третото място. Именно за това тази година Дербито на Рим се радва на толкова голям интерес.

Лацио се намира в известна криза и дори неотдавнашната победа в Лига Европа не може да бъде сигнал за нейния край. След загубата от Фиорентина, отборът на Владимир Петкович загуби четири точки в мачовете с Торино и Катания. Особено унизително изглеждаше поражението в Сицилия, след което Клаудио Лотито насмете играчите в съблекалнята. Ако „орлите" продължават да допускат по четири гола, перспективите за Петкович да остане на „Олимпико" изглеждат мрачни и балканският специалист може да се прибере в родината си. А началото на сезона за Лацио вървеше толкова гладко, че дори започнаха да се правят планове за участието на тима в Шампионска лига догодина. След 11 изиграни мача, столичани са пети в класирането, на 4 точки от третия Наполи - не всичко е загубено!

Нещата при Рома са малко по-различни, но не по-добри. Като цяло „вълците" криволичат в своето представяне и не могат да ни убедят, че са лидери, а основната причина за това се крие в слабостите на защитата, която допусна цели 20 гола в 11 мача! Ако бранителите играеха малко по-добре, хората Земан спокойно биха имали 8 точки в повече и сега спокойно щяха да са на третото място. След кошмарните игри с Удинезе и Парма, последва разправа с Палермо, която даде надежди в сърцата на тифозите. Това е днешната Рома, а интересното е, че акциите на Земан все още се котират толкова високо, въпреки че отбора му е шести, на два пункта от своя градски съперник.

Лацио в момента няма проблеми със състава, а това означава, че Петкович може да използва най-доброто, с което разполага. Според повечето италиански медии, схемата на игра, която босненският специалист ще използва утре е 4-5-1, но по-вероятно е „орлите" да излязат с 4-1-4-1, при която Ернанес има по-голяма свобода, докато Ледесма пък действа в по-дълбоки позиции. Освен това, втората постройка позволява на Маури и Кандрева да си сменят често местата и всичко това говори в полза на избора на по-динамичната постройка.

Земан е без Стекелнбург и Лобонц, а това означава, че на вратата ще пази третия вратар Гойкоечея. Дестро също няма да играе, след като сътвори истинска глупост в мача с Палермо, така че Тоти, Освалдо и Ламела ще водят атаката на „вълците". В защитен план вероятно и помощниците на треньора не знаят, защо той не използва Бурдисо - единственият нормален централен защитник, който притежава опита за борба с противниковите нападатели и е майстор на изкуствените засади. Ако все пак Земан реши да използва аржентинеца, то отбраната ще изглежда в състав: Балдзарети - Маркиньос - Бурдисо и Пирис. В останалите линии няма да настъпят изменения, а постройката на Рома ще е 4-3-3.

Аргументите в полза на Лацио:

Обиграност: В състава на „орлите" няма нито едно ново попълнение, всички играчи се познават отлично един друг, а това може да се окаже полезно за тима.

Вратар: Съдейки по стила на игра на Рома, пред вратата на Лацио ще бъде горещо - тук не може да има съмнения. При това положение, класата на Маркети може да изиграе своята роля. В същото време не е ясно как ще се справи със задачите си третия страж на „вълците" и най-вече няма ли да изпадне в шок от понякога необмислените действия на защитниците.

Фланговете: Именно тук е голямото преимущество на Лацио, а не е ясно по какъв начин Пирис ще се справи с един Маури например.

 

Аргументите в полза на Рома:

Страст: При цялото уважение към Лацио, но неговата динамика в последно време слабее. При Рома е обратното и във „вълците" виждаме повече агресия, а това утре може да се окаже решаващо.

Опит: Предстоящото дерби ще бъде 11-то за Земан, при това той има опита и от двата лагера. Този треньор знае за какво става дума, за разлика от Петкович, за когото работата на Апенините като цяло е непозната.

Тоти: Докато Франческо е на терена, Рома може да се надява на чудо. Геният си е гении. Лацио си има Клозе и при всичките ни уважения към немеца, но Марио бледнее в сравнение с капитана на Рома.

Какво да очакваме от утрешното дерби (ако Рим не бъде залят от порой)? Най-напред великолепно зрелище, в духа на битките от 90-те. По-принцип, това е най-ожесточеното италианско дерби, което е свързано с много ненавист на терена и извън него, така че на „Олимпико" ще бъде горещо. Всеки един от двата тима би могъл да победи, а равенството също не изглежда алогично. Историята показва, че тук няма значение формата, мястото в класирането и амбициите. Въпреки това, шансовете за успех са малко по-големи за Лацио. Най-вече заради слабата защита на техния противник, но за да бъда по-точен, ще цитирам думите на бившия футболист на Лацио Джорджо Вентурин, който в четвъртък даде интервю за Calcio 4 News: „Големият потенциал на Рома не винаги се реализира на терена. В този мач може да се случи всичко. Трудно ми е да прогнозирам нулево равенство. Мисля, че тук ще има много голове".

Прогноза: Лацио - Рома 3:2

Последни 5 изиграни срещи:

Лацио:

25 октомври Панатинайкос - Лацио 1:1 (Лига Европа)
28 октомври Фиорентина - Лацио 2:0 (Серия А)
31 октомври Лацио - Торино 1:1 (Серия А)
04 ноември Катаня - Лацио 4:0 (Серия А)
08 ноември Лацио - Панатинайкос 3:0 (Серия А)

Рома:

07 октомври Рома - Аталанта 2:0 (Серия А)
21 октомври Дженоа - Рома 2:4 (Серия А)
28 октомври Рома - Удинезе 2:3 (Серия А)
31 октомври Парма - Рома 3:2 (Серия А)
04 ноември Рома - Палермо 4:1 (Серия А)

Досегашни срещи:

Лацио - Рома

170 срещи
47 победи за Лацио
60 равенства
63 победи за Рома
Голова Разлика: 209:167 за Рома

Коефициенти от bet365:
Лацио - 2.62
Равен - 3.50
Рома - 2.50

Коефициенти от Offsidebet:
Лацио - 2.65
Равен - 3.40
Рома - 2.50

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
301