След сезона: Откритията в Серия А


Н. Гавазов

След сезона: Откритията в Серия А

FUTBOL TV продължава своя анализ на случилото се Серия А през сезон 2011/2012. След като в предишните две части ние определихме символичният отбор и най-големите разочарования на италианския шампионат, сега е ред на нещо по-приятно - да погледнем, кои са откритията на сезона.


Данило Ларангейра (Удинезе)

След успешният сезон 2010/2011, след който фриулци се класираха за Шампионската лига, н е учудващо, че отборът бе напуснат от няколко ключови играчи, чийто трансфери обогатиха клубната каса. Оттам възникна необходимостта за усилване на състава и поради това от бразилския Палмейрас бе закупен 27-годишния Данило. Много специалисти се отнесоха скептично към трансфера, особено след като в първите мачове на отбора липсваше пълно взаимодействие във всички линии, а най-трагична изглеждаше защитата на „зебрите" - тук имаше най-много нови имена, сред които и Данило. От мач на мач обаче бразилеца започна да прогресира, да се чувства в свои води и постепенно се превърна в един от лидерите на отбора след Ди Натале. В момента Лацио и Ювентус опипват почвата за бранителя на Удинезе, но неговият договор е до 2016 година, а от „Стадио Фриули" вече обявиха, че нямат никакво намерение да се разделят с новия лидер на тима.


Матиа Дестро (Сиена)

Само на 21 години Матиа стана голмайстор на своя отбор, а десетото място в списъка на стрелците в Серия А принадлежи именно на младия футболист. Ако някой е следил играта на Дестро от миналия сезон и я съпостави с тази от 2011/2012, няма как да не забележи съществения прогрес на нападателя. Резкият и качествен скок на Матиа доведе до там, че той попадна в разширения списък на Прандели за Евро 2012.

Дали в Интер вече съжаляват за това, че натириха своя възпитаник? Да! „Ние продължаваме да съжаляваме, че продадохме Дестро. Но тогава при нас бяха Ето'о, Балотели и Милито". Впрочем, „нерадзурите" вече правят опити да си върнат обратно юношата, който обаче наскоро заяви, че от дете е харесвал Ювентус. Чудно ли е тогава, че „Старата дама" също се интересува от новоизлюпения национал?

Фабио Борини (Рома)

Не му провървя на Борини в Челси, където „аристократите" се отнесоха несериозно към него, въпреки добрите резултати, които показваше. В крайна сметка Фабио се измъкна от Мъгливия Албион и благодарение на Парма се завърна в слънчева Италия. Тук Рома веднага го взе под наем с право на покупка, а Борини се отблагодари, превръщайки се в едно от големите открития на сезона. Старателност, активност, умение да се намира винаги на точното място - това е Борини, а много специалисти започнаха да виждат в него качествата на Филипо Индзаги, а това отново не остана незабелязано от Прандели, който го повика в „Скуадра Адзура" и още в своя първи мач Фабио остави страхотни впечатления. И една добра новина за феновете на Рома - миналата седмица Борини си купи нов дом във Вечния град, а това означава само едно - нападателят има намерение да остане задълго в столицата.


Антонио Ночерино (Милан)

Когато Милан закупи Ночерино в последния ден на трансферния прозорец, мнозина специалисти определиха сделката за лоша, а играча сравниха като човек, който със сигурност ще топли пейката. За 35 мача в Серия А с фланелката на „росонерите" Антонио не само опроверга своите критици, отбелязвайки десет гола, но се превърна в един от най-добрите футболисти на своя пост. Най-хубавото е, че Ночерино може да играе както в опорната зона, така и на десния край. В Палермо вече си скубят косите, че се „отърваха" от Антонио само срещу 500 000 евро (!), но чудатостите на президента на сицилианския клуб са известни на всички..

„Трансферът на Ночерино е сделката на столетието", заяви агентът на Ночерино след като клиентът му сложи своя подпис под договора си с Милан. Не знаем, дали е точно така, но споделяме мнението на нашите италиански колеги Corriere dello Sport, че привличането на Антонио е сделката на годината.


Луис Муриел (Лече)

Когато говорехме в началото за Удинезе, възникна въпроса, откъде фриулци намират тези добри играчи, при положение, че нямат добра школа? Едно от откритията на изминалия сезон стана Луис Муриел, който играе под наем при „апулийските вълци", познайте откъде? - от Удинезе. 21-годишният колумбиец, притежаваш фантастична скорост и техника буквално носеше на гърба си Лече и вероятно, ако в отбора имаше още един футболист с неговите качества, „вълците" нямаха да изпаднат. Или ако не отсъстваше в най-важния мач, този срещу Фиорентина, в който нашият Божинов се провали като резерв на колумбиеца. А може би, ако предишния треньор Ди Франческо се доверяваше повече на Муриел.

Сега Луис се завръща в Удинезе, а от „Стадио Фриули" предупредиха Ювентус, Милан, Рома и Интер, че Муриел е играч на „зебрите" и през следващия сезон ще защитава цветовете на тима воден от Франческо Гуидолин.


Андреа Барцали (Ювентус)

През май Барцали навърши 30 години и едва в този сезон той израсна като играч на световно ниво. Бранителят игра 4 години за Палермо, а след това за Волфсбург и миналата година пристигна в Ювентус. Съществуват подозрения, че именно той е основната причина „Старата дама" да не допуска много голове. Тук само ще допълним, че трансферът му струваше на Ювентус 500 000. За 500 000 евро да закупиш играч, който малко по-късно се превръща в лидер на защитата ти си е удар в „десетката"! Трябва ли да се учудваме, че шампионите предложиха нов договор на Андреа, който той прие, а на Евро 2012 по всичко изглежда, че Барцали - Киелини ще бъдат гръбнака на отбраната на Италия.


Артуро Видал (Ювентус)

Кой, каквото иска да говори, но Видал си е истинско откритие и то какво! Когато на 22 юли 2011 година чилиецът се присъедини към „Старата дама", някои фенове се питаха, кому е нужен този играч, след като в средата на терена вече бяха Маркизио и Пирло. Когато при откриването на сезона срещу Парма, Видал влезе на мястото на Дел Пиеро и само след шест минути вкара гол, съмненията се изпариха. Всичко друго за Артуро ние казахме в нашата първа част, където Видал попадна в символичния ни отбор.


Антонио Конте и Винченцо Монтела (Ювентус и Катания)

Не може да минем в нашата рубрика без да не обърнем внимание и на треньорите. Геният Конте след края на сезона с право може да бъде смятан за един от най-добрите треньори в света. Това, което направи за Ювентус заслужава истинско уважение, включително и от страна на противниците.

Относно Монтела, след като специалистът бе натирен от Рома, малко се очакваше от него. Но още след първия кръг Винченцо се превърна в откритието на сезона и такъв си остана до края.

 

  Сподели
211