След сезона: Валери Божинов и останалите разочарования в Серия А


Н. Гавазов

След сезона: Валери Божинов и останалите разочарования в Серия А

Четвъртото по сила първенство в Европа и второ по популярност в света разчупи клишетата „италиански футбол" и през сезон 2011/12 любителите на футбола станаха свидетели не само на резултати 4:4, 4:3 или 5:4, но се насладиха на неочаквани обрати и вълнуващи моменти, а изненадите бяха главната черта през изминалия шампионат в Серия А.

FUTBOL TV продължава своя анализ на случилото се в италианския шампионат и в нашата втора част ще се спрем на разочарованията през сезона.

Интер

Ако с една дума трябва да определим представянето на Интер през изминалия сезон, тя ще бъде провал! Провал, провал и пак провал! От самото начало нещата не тръгнаха добре за „нерадзурите". Идването на Гасперини повдигна много въпроси, а отбора не се подсили след като се раздели с най-добрия си нападател - Самуел Ето'о. В качеството на спасител се появи Раниери, човек, който прекрасно знае ролята си. Две години по-рано в Рома той едва не постигна чудо, но сега нещата не се получиха. След Коледа Интер започна да губи много точки, травми сполетяха тима, Уесли Снайдер така и не успя да дойде на себе си. Трети треньор за сезона... Андреа Страмачони се появи случайно в Милано, след като се разбра, че в Рома няма как да расте заради бащата на Даниеле Де Роси. Късметът на младия специалист проработи и ето, че той изненадващо оглави първия отбор. Отсега може да кажем, че през следващата година ръководството на Интер ще се оправдава пред феновете с младия треньор.

Рома

Много лесно три отбора намериха място в сегашния ни анализ, въпреки различните си цели преди началото на сезона. Ако Интер със своите зашеметяващи амбиции едва се докопа до Лига Европа, какво да кажем за Рома? Нов проект, нов отбор (11 нови футболисти + треньор + ръководство) и нормално е сезонът да бъде определен като пробен. Някои неща във „вълците" се получавах, други не. Катализатор на лошото стана контузията на Никола Бурдисо, Кяйер се оказа непригоден да играе в отбор като Рома, започнаха да се изпълняват различни варианти на защитата, единственото светло петно се оказа Хайнце, но годините на аржентинеца си казваха своето...

И все пак, когато Луис Енрике пристигна в Рим, той каза, че ще се акцентира на владеенето на топката и контрол на инициативата. В голяма част от мачовете си отборът изпълни това - според статистиката, единствено Юнайтед, Байерн, Барселона и Ювентус превъзхождаха Рома във процентно владеене на топката. Не всичко бе лошо в Енрике, лошото е, че испанеца не си повярва и не остана още една година, която вероятно щеше да бъде много добра от изминалата. И сега предстои да видим всичко отначало....

Дженоа

Енрико Прециози е един от най-големите европейски магнати, но много често се държи със своите треньори като с малки деца, купувайки им (по свое желание) играчки (разбирай нови футболисти), които далеч не всички са добри, както се случи преди началото на изминалия сезон. Никой не е в състояние да задоволи апетита на Прециози, който всяко лято си устройва поредния шопинг. Интересното е, че този път ръководството на клуба постави задача - класиране за евротурнирите. Знаем какво се случи. „Грифоните" не само не бяха близо до Европа, но за малко да излетят в Серия В. Миналата година в директен мач изстреляха Сампдория в долния ешелон, а през този месец можеха да последват градския си съперник. Благодарение на победата си над немотивирания Палермо Дженоа оцеля ( в същото време Лече сбърка) и сега ще е интересно да видим, какво ще се случи през следващата кампания. Най-вероятно нищо, защото Прециози така и не се научи да взема поука от грешките си. Едва ли обаче тифозите ще бъдат търпеливи. В мача срещу Сиена феновете предизвикаха безредици и накараха играчите да свалят фланелките си, наричайки ги „недостойни" за цветовете на Дженоа. Босът пък се закани да премести домакинските срещи на тима в друг град.....Пълен цирк, който вероятно отстъпва единствено на този в България.


Андреа Ранокия (Интер)

Млад италиански защитник, който направи силен сезон с Бари, но в Интер нещата не се получиха. Според играча, причината е лошото отношение на Раниери към него, но това не е точно така, защото Ранокия в 11 мача започна като титуляр и във всичките тях допусна поне по две груби грешки. Най-интересното е, че Андреа попадна в разширения състав на Чезаре Прандели.


Хосе Анхел и Симон Кяер (Рома)

Двамата пристигнаха във Вечния град за да бъдат част от „Новата Рома", но дуото се провали тотално и не се справи със своите задачи. Изненадващото е, че миналото лято Анхел беше пред трансфер в Барселона, но изведнъж интересът на каталунците към него спадна. Изглежда, че на „Камп Ноу" прецениха правилно качествата на 22-годишния футболист, който ще бъде запомнен с безразборните си удари от различна дистанция. Да, и с постоянното си общуване в Мрежата, за което му лепнаха прякора „мистър Twitter". Какво ли щеше да бъда, ако Хосе повече тренираше, а по-малко чатеше и играеше видеоигри?

Относно Кяер, датчанинът показа, че не е готов за предизвикателството Серия А и нищо чудно, че Сабатини отказва да го закупи. Разбира се, всичко сега зависи от това, кой ще застане начело на отбора, но така или иначе Симон вече се компрометира.


Диего Форлан и Джампаоло Пацини (Интер)

Какво ли би станало с Интер, ако Милито не си беше върнал формата? Защото другите два нападателя на „нерадзурите" така и не влязоха в час. Пацини при Гасперини постоянно се жалваше от липса на игрова практика, а след това при другите треньори представянето му беше ужасно и не започна да вкарва, напротив, пропиляваше чисти голови положения. Чудно ли е тогава, че Прандели пренебрегна нападателя?

Защо Форлан е в „лошия" списък? Два гола за цял сезон, 6 % реализация на положенията. Това е нападателят, който взе фланелката с девети номер. Фланелката на Ето'о! И само два гола. Вратарят на Евертън има едно попадение по-малко. Просто няма нужда от повече коментари.


Елеро Елиа (Ювентус)

25-годишният холандец се провали тотално в Ювентус. Забележете - само 4 мача за цял сезон. А Конте не е човек, който да не дава шанс на даден играч, ако разбира се го е заслужил. Елиа няма как да бъде запомнен на терена с нещо особено, но за сметка на това впечатли с общуването си в Twitter, включително и онова: „Аз мразя Лусио". За сметка на това Хамбургер може да се гордее с холандеца - според пункт в неговия договор, немският клуб ще получи 500 000 евро. Така е, Ювентус спечели титлата, а Елиа стана шампион...


Тайе Тайво (Милан/ КПР)

В раздела за английския футбол вече писахме за този футболист и тук само ще го споменем. В Италия Тайво разбра, че няма как да намери място в състава на Милан и през зимата премина в скромния КПР, където с появите си на терена будеше присмех.


Валери Божинов (Лече)

Българинът направи всичко възможно в Спортинг Лисабон да не искат и да чуят за него. На 31 януари тази година Лече се смили и го прибра, а човекът от Горна Оряховица обеща, че ще помогне на „вълците" да се измъкнат от опасната зона. Едно е да обещаваш, друго е да можеш, а трето е да го направиш. Още следващата седмица след пристигането си в Апулия Божинов влезе в игра при домакинството на Болоня и за 22 минути на терена направи..нищо. Оценката на Sky Italia - 5.93 и Най-слаб играч на мача (въпреки, че Карозиери бе изгонен и за мен лично трябваше да получи най-ниската оценка). Следващата седмица нашето момче започна титуляр при гостуването на Аталанта и остана на терена цели 59 минути. Оценката - 5.77 и Най-слаб играч на мача. Всъщност, това беше последният двубой, в който Косми се убеди, че нападателя не става. Оттам нататък игровото му време е 13 минути, 16, 19, 3, 10 .....Да, срещу Милан треньорът го остави да играе цял мач, но тогава Лече излезе на „Сан Сиро" с дубльорите си (прежален мач), за да може титулярите да си починат за следващия двубой. Унижението за Божинов дойде в предпоследния кръг срещу Фиорентина. Лече беше без основните си нападатели, които изтърпяваха наказания и Косми заложи на българина, който се провали тотално и на полувремето бе заменен от 20-годишния Харис Саферович, който до този момент имаше всичко на всичко 90 минути игрово време. Трябва ли да спомена, че публиката изпрати Валери с освирквания?

 

  Сподели
247