След сезона: Символичен отбор на Серия А


Н. Гавазов

След сезона: Символичен отбор на Серия А

Четвъртото по сила първенство в Европа и второ по популярност в света разчупи клишетата „италиански футбол" и през сезон 2011/12 любителите на футбола станаха свидетели не само на резултати 4:4, 4:3 или 5:4, но се насладиха на неочаквани обрати и вълнуващи моменти, а изненадите бяха главната черта през изминалия шампионат в Серия А.

FUTBOL TV обръща своя поглед назад към времето, за да открие кои са героите на сезон 2011/12 в Серия А.


ВРАТАР

Джанлуиджи Буфон (Ювентус)

0,5 допуснати гола на мач. Как ви се струва? Тази статистика на Джиджи е за изминалия сезон. 35 мача, 16 пропуснати попадения. Разбира се, трябва да кажем също така, че защитата на отбора на Антонио Конте игра много здраво, но това не може да бъде причина да се съмняваме във ветерана. Дори буфониадата в мач с Лече, която върна интригата в Серия А не може да попречи на мнението ни. Буфон е номер едно!

Подгласник: Самир Ханданович (Удинезе)

ЗАЩИТНИЦИ

Десен защитник: Щефан Лихтщайнер (Ювентус)

Футболистът, който откри головата сметка на своя тим в шампионския сезон получава заслужено място в сборния отбор на Серия А. Включванията на швейцареца и неговите действия в отбрана бяха винаги грамотни. Много навременният трансфер от Лацио в клуб с амбиции повлия положително на играча, той израсна и в момента е смятан за един от най-добрите десни бранители в Европа. Единственото над което трябва да поработи са нервите и емоциите.

Централен защитник: Джорджо Киелини (Ювентус)

Защитникът на „бианконерите" спокойно може да отнеме от Валтер Самуел прозвището „Стената". Когато един отбор в рамките на един сезон допуска само 20 гола и няма нито една загуба в редовния шампионат, каквото и да си говорим, но ролята на отбраната няма как да пренебрегната. През изминалата кампания Киелини израсна, стана по-внимателен и запалянковците на националния отбор на Италия могат да си отдъхнат спокойно преди Евро 2012.
Подгласник: Андреа Барцали (Ювентус)


Централен защитник: Тиаго Силва (Милан)

Най-после играч, който не е от Ювентус! Умението на бразилеца да започва атаки и дори сам да стреля е една от причините той да бъде включен в сборния отбор на Серия А през сезон 2011/12. Единственото, което помрачи сезона на Тиоаго, това са неговите травми, но кой в Милан се размина с травмите? Самият Силва се показа като истински боец, а не случайно според слуховете, „росонерите" биха се разделили с него само срещу 50 милиона евро!
Подгласник: Франческо Лоди (Киево)


Ляв защитник: Пабло Армеро (Удинезе)

Независимо от интереса от английски и испански отбори, Армеро реши да не напуска Италия и проведе впечатляващ сезон в състава на Удинезе. Неговите своевременни включвания, чувството за ритъм към атаката, стабилността в левия край на отбраната впечатляват! Отсега започвам да си мисля, че на Мондиал 2014 може да очакваме сюрприз от Колумбия, в чийто редици се очаква да бъдат Фалкао, Гуарин, Зунига, Муриел, Куадрадо и нашият герой Армеро.

 

ПОЛУЗАЩИТА

Централен полузащитник: Андреа Пирло (Ювентус)

Когато започнах да пиша този материал, аз смятах, че Пирло трябва да бъде Играч на сезона. В понеделник вечер тези предположения бяха потвърдени и Андреа бе определен за най-добър футболист в Серия А. Великият УМ в центъра на „бианконерите" е един от факторите за успеха през сезон 2011/12. Възможно дори да е главният фактор, наравно с Антонио Конте.

Десен полузащитник: Артуро Видал (Ювентус)

Трансферът на чилиеца се оказа един от най-успешните в Серия А. В началото полузащитникът беше приет скептично, но още в първите мачове критиците бързо развяха бялото знаме - Артуро показа добра игра, добър удар и се оказваше на нужното място точно когато трябва. Освен това Видал демонстрира железен характер и не се срина психически, когато в семейството му избухна скандал свързан с наркотици. Защо тогава трябва да ни изненадва интереса от страна на Жозе Моуриньо? Но тук трябва споменем и достойния отговор на чилиеца: „Искам да спечеля още много трофеи с Ювентус!".
Подгласник: Кристиан Маждо (Наполи)

 

Ляв полузащитник: Кевин Принс-Боатенг (Милан)

Едва ли бихме изненадали някого, ако кажем, че ганайският полузащитник беше изключително полезен за своя отбор. Не само заради точността на паса (85%), но и заради дрибъла си, който вземаше ума на противниковите защитници, което позволяваше на Боатенг не само да вкарва, но и да асистира за попаденията на съотборниците си.
Подгласник: Франческо Лоди (Катания)


Треквартист: Себастиан Джовинко (Парма)

Прогресът на този футболист е очевиден. Миналият сезон Себастиан също игра страхотно, а тогавашния наставник на „дуковете" Франко Коломба го определи като „местния Меси". Но през тази година си пролича, как в характера на Джовинко се появи спокойствието и увереността, а това се отрази веднага на играта му - Себастиан стана още по-добър от миналата година и с основание привлече към себе си вниманието на Барселона.

НАПАДЕНИЕ

Златан Ибрахимович (Милан)

Може ли да пропуснем голмайстора на Серия А!? Тук изобщо не бива да правим каквито и да е коментарии. 32 мача, 28 гола. Или с други цифри - 113 удара и 28 гола - всеки четвърти удар е успешен! Ще добавим още, че любимият ъгъл на шведа е левия, а повечето му попадения са красавци.

Антонио Ди Натале (Удинезе)

Лидерът, вождът, главнокомандващият на фриулската армия! През сезон 2011/12 той претендираше за голмайсторския приз, но след това изсотана от Златан. Но ако трябва отново да се обърнем към цифрите - на всеки 132 минути Антонио отбелязваше по едно попадение. А добрата игра на Антионио не остана незабелязана от Прандели, който включи нападателя в разширения състав за Евро 2012, оставяйки зад борда играчи като Матри и Пацини.


Старши-треньор: Антонио Конте (Ювентус)

Още един човек, към чиято фигура се отнасяха с недоверие. Антонио взе всичко в своите ръце и създаде новото лице на Ювентус. Мобилен, бърз и грамотен отбор, който не обича да губи топката. Отборът не само спечели титлата в Италия, но стана единственият тим в топ 5 на първенствата в Европа, който не усети горчивината на загубата.

 

  Сподели
169