Лацио - Рома: Традицията ще бъде нарушена


Н. Гавазов

Лацио - Рома: Традицията ще бъде нарушена

Лацио - Рома
Стадион: "Олимпико", Рим
Дата: 16.10.2011г.
Час: 21:45
Съдия: Паоло Талиавенто


Централен мач в седмия кръг на Серия А ще бъде римското дерби, което е 136-то подред. Излишно е да казваме, че очакванията към него са огромни, а то се очертава да бъде крайно интересно - както винаги са били срещите между двата гранда от Вечния град. Бурни страсти, горещи емоции, невероятна подкрепа от страна на тифозите, зашеметяваща атмосфера на „Олимпико" и около него...едва ли тези неща са непознати за почитателите на италианския футбол.

В началото на сезона голяма част от специалистите предрекоха, че перспективите пред Рома не са добри и е въпрос на време Луис Енрике да освободи треньорския пост. Ако погледнем как стояха нещата преди месец, бихме се съгласили с футболните капацитети - „вълците" по най-бездарния начин изхвърчаха от Лига Европа, испанският специалист влезе в конфликт с Тоти, а отборът загуби на старта на шампионата от Каляри. Колко още щеше да продължи търпението на ДиБенедето и да натири новият наставник?

За сметка на това, нещата в Лацио сякаш се развиваха много добре - бяха привлечени Клозе и Сисе, с което миналогодишните проблеми в линията на нападението бяха решени, отборът се отърва от тромавия Мауро Сарате, а специалистите предричаха повторение на миналогодишния старт, когато дълго време Лацио бе лидер в класирането. Основание за това даде и старта на първенството, в който „орлите" постигнаха равенство на „Сан Сиро" срещу действащият шампион на страната, като „росонерите" дори трябваше да заличават пасив от два гола!

Само след месец обаче, нещата започнаха да се променят, а животът за пореден път доказва колко е сложен и многообразен. Наистина, Луис Енрике се сблъска с редица проблеми и понесе своята порция критики, но крачка по крачка започна да се справя с трудностите - помири се с Тоти, получи подкрепа в съблекалнята, не се изплаши от Интер на „Сан Сиро" и най-важното - извоюва правото си на собственото си виждане за футбола. В Лацио пък се контузи един от ключовите играчи - вицекапитанът Маури, последва домакинска загуба от Дженоа, а след това се случи и скандалът с Еди Рея - човекът, който спаси „орлите" от изпадане вместо да получи едно „благодаря" от тифозите, беше заплашен с убийство и се стигна до там, че 66-годишният специалист трябваше да подаде своята оставка.

Преди утрешното дерби, двата тима записаха по две победи, две равенства, инкасираха по една загуба и имат по осем точки в своя актив - с три по-малко от лидера Ювентус. Отново според специалистите, Рома е заработил повече от точките, които заслужава, а Лацио по-малко. Но в неделя вечер това няма да има никакво значение, защото крачката до върха е само една и единствено победата би могла да отвори пътя към висините. От психологическа гледна точка сега е удобният момент да бъде направен това - точно, когато двата милански гранда са в частичен нокдаун и се намират в дъното на таблицата.

Добрата новина за феновете на Лацио е завръщането на Маури в отбора, който макар и възстановен, ще започне мача от пейката. Още по-добрата новина е тази, че Клозе преодоля напълно травмата и проведе пълноценни занимания с основната група, а очакванията са да води атаката на „орлите". Така единственият проблем в кадрово отношение пред Рея остава коя ще бъде двойката централни защитници Биава-Диас или Станкевичиус - Диас. Схемата на игра няма да бъде променяна и тя ще бъде същата, както срещу Фиорентина 4-3-1-2 с Гонзалес-Ледесма-Броки в средата на терена.

Луис Енрике няма да може да разчита на Франческо Тоти, Окака, Лобонт и Сисиньо, които са контузени, което означава, че в центъра на защитата ще застане Хайнце, а Хосе Анхел ще заиграе като ляв бек - това значи, че Кяер ще започне срещата от пейката. Де Роси и Перота със сигурност ще бъдат в средата на терена, като опциите за трети полузащитник за между Симпличио и Писаро. Тактическата постройка ще бъде любимата на Ернандес 4-3-3 с Освалдо, Пиянич и Къркич начело на атаката. Тук има вариант и Бориело да започне мача на мястото на Миралем, но това е малко вероятно да се случи.

Предстоящото дерби се очертава да бъде най-непредсказуемото за последните години. Статистиката говори в полза на Рома - последните пет срещи между двата тима завършиха с пет победи за „вълците", но сега Лацио изглежда по-силния отбор и въпреки че перспективите за отбора воден от Луис Енрике да изглеждат по-добри, процесите на адаптация в Рома все още не са приключили и испанският специалист има още много работа за вършене.

„Преди два месеца разбрах, че това е наистина много важен мач. Но аз не се безпокоя, дали отборът ми ще спечели или загуби, но ще направим всичко възможно да излезем победители в дербито. Но не мисля, че дори и да загубим, това ще се отрази на кампанията ни", заяви за Sky Italia Луис Енрике.

„Нека не слушаме какво говорят хората и да се съсредоточим върху утрешния мач. Трябва да играем така, както се очаква от нас - със сърце, за да получим нужният резултат. Дербито винаги е специално и не става дума само за трите точки", заяви за Radio Sei Еди Рея.

Лично аз смятам, че едва ли на Луис Енрике ще му провърви толкова силно, че той ще удържи победа в първото си дерби, при това без Тоти в състава. В следващата си битка за Вечния град испанският специалист може и да постигне успех, но най-вероятно в неделя вечер Лацио ще победи с минимална разлика или в най-добри случай за „вълците", срещата ще завърши наравно. А и време е вече в настоящия сезон на превратности и обрати, традицията да бъде нарушена.


Последни 5 изиграни срещи:

Лацио:

18 септември Лацио - Дженоа 1:2 (Серия А)
21 септември Чезена - Лацио 1:2 (Серия А)
25 септември Лацио - Палермо 0:0 (Серия А)
29 септември Спортинг Лисабон - Лацио 2:1 (Лига Европа)
02 октомври Фиорентина - Лацио 1:2 (Серия А)

Рома:

11 септември Рома - Каляри 1:2 (Серия А)
17 септември Интер - Рома 0:0 (Серия А)
22 септември Рома - Сиена 1:1 (Серия А)
25 септември Парма - Рома 0:1 (Серия А)
01 октомври Рома - Аталанта 3:1 (Серия А)


Досегашни срещи:

Лацио - Рома

167 срещи
45 победи за Лацио
60 равенства
62 победи за Рома
Голова Разлика: 205:163 за Рома


Коефициенти от bet365:
Лацио - 2.60
Равен - 3.20
Рома - 2.75

Коефициенти от Offsidebet:
Лацио - 2.50
Равен - 3.10
Рома - 2.75

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
192