Стачката в Серия А пред прекратяване


Н. Гавазов

Стачката в Серия А пред прекратяване

Италианските футболни клубове предложиха на играчите да бъде подписан колективен трудов договор за една година, като по този начин да се прекрати стачката, съобщава новината AP. Според агенцията, двете страни в конфликта, заради които старта на първенството в Серия А е отложен, правят всичко възможно, за да постигнат компромис.

Както е известно, Асоциацията на играчите предложи на клубовете да бъде подписан временен колективен договор, но миналата седмица клубовете отхвърлиха това предложение. Днес стана ясно обаче, че Обединението на клубовете от Серия А е готово да бъде подписан временен договор за една година, на което президентът на Асоциацията на играчите Дамиано Томази отвърна, че ще се разгледа предложението и днес ще се вземе решение дали стачката да бъде отменена.

По-рано се настояваше за тригодишно съглашение, в което да се регулират правата на футболистите, условията за провеждане на тренировките, а също така да бъдат компенсирани заплатите на играчите заради високите данъци. Основен проблем в преговорите бе също така въпросът обявените за трансфер играчи също да провеждат занимания с основната група.

Не намирайки компромис между всичките тези спорни въпроси, играчите решиха да не започнат първия кръг на първенството, с което си навлякоха гнева на медиите. Поради същите причини е под опасност и провеждането на втория кръг на Серия А, който по програма трябва да се състои на 9 септември. Според източници близки до преговарящите, двете страни са готови на компромиси и желаят конфликтът да приключи до 13 септември, когато е стартът на срещите от груповата фаза на Шампионската лига.

 

  Сподели
102