Наполи обяви за Конте


Н. Гавазов

Наполи обяви за Конте

Бившият наставник на Челси, Тотнъм и Интер Антонио Конте направи дългоочакваното си завръщане на треньорския пост, подписвайки тригодишен договор с гранда от Серия А Наполи.

Спечелилият Висшата лига и Шампионска лига старши- треньор бе без работа, откакто напусна Спърс при експлозивни обстоятелства през март 2023 г., след равенството 3-3 със Саутхемптън.

Конте бе свидетел как неговите играчи на Тотнъм успяха да поведат с 3-1 срещу запътилите се към Чемпиъншип "светци", което доведе до удивителна пресконференция, на която той нарече играчите си "егоистични" и изглежда се прицели в собствениците, като посочи серия без трофей на Спърс.

Позицията на 54-годишния мъж бързо стана несъстоятелна и той напусна по взаимно съгласие не след дълго, като впоследствие се върна в Италия, за да прекара повече време със семейството си след продължителния им период разделени.

Предполага се, че Конте е отхвърлил шанса да поеме поста на треньор на Наполи миналия октомври, когато италианският шампион за сезон 2022-23 уволни Руди Гарсия, преди да изкара сезона под ръководството на Валтер Мадзари и Франческо Калзона.

Въпреки това, до края на сезон 2023-24, играчите на Наполи създадоха нежелана история с най-лошата защита на титлата в Серия А, завършвайки 10-и в класирането и с 41 точки под шампиона Интер Милано.

"Наполи е място от световно значение. Щастлив съм и развълнуван от идеята да седна на синята пейка. Със сигурност мога да обещая едно нещо: ще дам всичко от себе си за израстването на отбора и клуба. Моят ангажимент, заедно с този на моя персонал, ще бъде тотален“, каза Конте пред официалния уебсайт на "партенопеите".

Междувременно президентът Аурелио де Лаурентис приветства назначаването на Конте като "важна глава“ в историята на клуба, добавяйки: "Много съм горд, че новият треньор на Наполи е Антонио Конте.

"Антонио е топ треньор, лидер, с когото съм сигурен, че необходимото възстановяване може да започне след края на цикъла, който ни накара да спечелим скудетото миналата година след много сезони на върха на италианския футбол. Днес се отваря нова важна глава в историята на Наполи"

Пристигането на Конте в Наполи представлява 10-ти пост за 54-годишния специалист, след като преди това той бе старши треньор на Челси, Тотнъм, Интер, Италия, Ювентус, Аталанта, Бари, Сиена и Арецо.

Новият шеф на "партенопеите" е четирикратен победител в Серия А - за последно изведе Интер до титлата през 2020-21 г. - и ще бъде натоварен със задачата да наблюдава възстановяването през 2024-25 г. след миналогодишното ужасяващо царуване в Серия А.

  Сподели
68