Аталанта - Милан: Без победител


Н. Гавазов

 Аталанта - Милан: Без победител

Аталанта - Милан

Стадион: "Джевис", Бергамо

Дата: 09.12.2023 г.

Час: 19:00

Съдия: Федерико Ла Пеня

В първия от двата решаващи мача в рамките на четири дни Милан ще посети регионалния си съперник Аталанта БК в събота вечерта.

Под ръководството на дългогодишния треньор Джан Пиеро Гасперини, Аталанта спечели само един от седемте домакински мача срещу Милан в Серия А, като единственото по-различно бе шокиращият успех с 5:0 през декември 2019 г.

Този резултат представлява и единствената чиста мрежа на "бергамци" срещу техните съперници от "росонерите" в 15 срещи от лигата в Бергамо, а последните събития предполагат, че домакините може да се затруднят да победят Милан този уикенд.

Загубата от Торино с 3:0 в понеделник – стана още по-болезнена поради две попадения на бившия нападател на Аталанта Дуван Сапата – продължава тревожната тенденция за отбора на Гасперини, който е допускал по два гола на мач през последните си четири мача в лигата.

Бергамци вече загубиха 14 мача от Серия А през 2023 г., което е най-лошият им резултат за една календарна година от 2015 г., а последователните поражения от Наполи и след това от Торино ги накараха да паднат до осмо място в таблицата - девет точки изоставане от Милан.

За разлика от гостите от събота, Аталанта се представи много по-добре в континенталното състезание и те оглавиха своята група на Лига Европа преди финала следващата седмица в Ченстохова, след като вече се класираха за фазата на елиминациите.

Въпреки това, нова загуба в лигата ще нанесе голям удар върху мечтите им за завръщане в Шампионската лига през следващия сезон - основната цел на Гасперини за кампанията 2023-24.

След поредица от само две победи от осем мача, Милан достигна максимален брой точки миналия уикенд, когато домакинската победа с 3-1 над Фрозиноне облекчи част от натиска върху обстрелвания треньор Стефано Пиоли .

Кристиан Пулишич бе сред голмайсторите на "Сан Сиро", като записа пет гола и две асистенции от първите си 12 мача в Серия А, а след победата с 1-0 срещу Фиорентина седмица по-рано, "росонерите" изглежда стабилизираха кораба за момента.

Между двата триумфа хората на Пиоли се спуснаха до последното място в тазгодишната "група на смъртта“ на Шампионска лига с поражение с 3:1 от Борусия Дортмунд, което означава, че сега трябва да победят Нюкасъл следващата седмица – в допълнение към вече класиралия се Дортмунд, Пари Сен Жермен.

Седемкратните европейски шампиони все още имат слаби надежди за достигане до 16-те финали, но първо те подновяват вътрешните си задължения, заставайки зад двата градски съперника Интер и подмладения Ювентус в класирането на Серия А.

Преди да направи краткото пътуване до Бергамо в събота, Милан е непобеден в последните си седем гостувания в първенството, след като завърши наравно 2:2 и в двете си последни гостувания, срещу Наполи и Лече.

Също така непобедени в последните си пет срещи с Аталанта, печелейки не по-малко от четири пъти, те със сигурност очакват да излязат победители от последното си дерби на Ломбардия.

Кризата в отбраната на Милан остава остра, тъй като Малик Тиау наскоро се присъедини в лазарета към Пиер Калулу, Симон Кяер, Марко Пелегрино и Матиа Калдара встрани - Кяер е най-близо до завръщане, но все пак е на път да пропусне мача в събота.

Следователно Тео Ернандес може да продължи да заменя заедно с Фикайо Томори като централен защитник, като Алесандро Флоренци вероятно ще заеме мястото на френския краен защитник отляво.

Въпреки че Рафаел Леао поднови пълноценни тренировки, атакуващият талисман на "росонерите" може да е достатъчно готов за място на резервната скамейка, така че Саму Чуквуезе и Кристиан Пулишич трябва да подкрепят Оливие Жиру отпред - последният има пет гола от първите си шест мача като гост в Серията А този сезон.

Междувременно Аталанта има свои собствени проблеми отзад, тъй като Берат Джимсити, Рафаел Толой и Хосе Луис Паломино се очаква да пропуснат гостуването на Милан този уикенд. Следователно халфът Мартен Де Рун може да се върне в защита.

Звездният нападател Джанлука Скамака е извън игра до следващата година поради контузия на адукторите, така че наетият под наем Шарл Де Кетелаере може да води предната линия на бергамци срещу своя клуба-майка.

И двата отбора имат своите кадрови проблеми, а това може да повлияе върху представянето на 22-та. Домакините са лек фаворит, но равенството изглежда най-реално като резултат.

Прогноза: Аталанта - Милан 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Милан (Стефано Пиоли)
 
Менян
   
Калабриа
Томори
Ернандес
Флоренци
Муса
Рейндерс
Чуквезе
Лофтъс - Чийк
Пулишич
Жиру
Де Кетелере
Лукман
Пашалич
Руджери
Купмайнерс
Едерсон
Хатебоер
Колашинац
Де Рун
Скалвини
   
Мусо
 
Аталанта (Джан Пиеро Гасперини)

Обоснована прогноза: Аталанта - Милан 1:1

  Сподели
186