Шок: Отнемат Скудетото на Интер


Н. Гавазов

Шок: Отнемат Скудетото на Интер

Футболна Италия е изправена пред поредното си сътресение, след като Интер почти сигурно ще бъде лишен от титлата през 2006 година, съобщава горещата новина авторитетният сайт Goal.com. Според изданието, това ще стане по време на заключителното заседание на италианската футболна федерация (FIGC), което ще се състои на 18 юли, за да разгледа последните разкрития относно процеса Калчополи 2, който се провежда в Неапол.

Тази сутрин в италианската преса бяха изнесени някои разкрития на следователя Стефано Палаци, които уличават европейският шампион от 2010 година в извършване на спортни измами по време на сезон 2005/06. Както е известно, тогава се разрази скандала Калчополи разтърсил футболна Италия, в резултат на който Ювентус бе лишен от две титли и изхвърлен в Серия В, а Милан, Лацио, Фиорентина и Реджина започнаха следващия сезон с отнети точки.

От въпросните разкрития става ясно, че през периода 2004-2006 година бивши ръководители на Интер и по-специално бившият президент Факети са поддържали редовни контакти с високопоставени чиновници в италианския футбол, както и с реферите Бергамо и Пайрето. Констатацията на следователя Палаци е, че заради извършените спортни измами от страна на „нерадзурите", Скудетото от 2006 година, което бе отнето от Ювентус в полза на Интер, сега трябва да бъде отнето от клуба, чийто собственик е Масимо Морати.

Разследващите органи ще повдигнат обвинения по член 1 от Кодекса на Спортното правосъдие, като сред виновните са Ленадро Меани (Милан), Факети и Морати (Интер), Спалети и други.

По член 6 от въпросния Кодекс (опит да бъде спечелено предимство в класирането чрез уговаряне на мачове) ще бъдат обвинени Факети (Интер), Меани (Милан) и Спинели (Ливорно), а според наказателната част на този член, нарушителите се наказват с незабавно понижаване в по-долна дивизия, което означава, че през 2006 година е трябвало да бъдат изхвърлени в Серия В Интер, Милан и Ливорно, но не и Ювентус.

Най-интересното е обаче, че поради петгодишна давност, въпросните три клуба няма да понесат абсолютна никакви санкции. Единственият печеливш от цялата ситуация е Ювентус, който ще бъде морален победител, след като през последните няколко години се бореше за справедливост.

 

  Сподели
95