Какво да очакваме от новия сезон в Серия А?


Н. Гавазов

Какво да очакваме от новия сезон в Серия А?

Тази вечер ще стартира Серия А. Калчото отдавна не е първенството, което бяхме свикнали да свързваме с резултати от 1:0 и 0:0, а 3:1 се смяташе за много необичайно. Да, италианските отбори продължават да залагат на тактиката и на мисловния процес на терена, но от друга страна срещите станаха по-открити, а това доведе до там Серия А да си съперничи с Висшата лига по резултатност. Едно обаче трябва да признаем на елитната италианска дивизия и това е конкуренцията. Съперничеството между отборите е невероятно, а непредсказуемостта на мачовете надминава дори тази на Острова.

FUTBOL TV представя на своите читатели кратко превю на новия сезон в Серия A.

 

Кой ще спечели Серия А през 2023/24?

Италианското първенство остава най-конкурентното и непредвидимо европейско висше първенство - през последните 4 сезона имаше четири различни победители в турнира. От друга страна, Наполи стана първият отбор от 2001 г., който печели титлата и не е част от "голямата тройка" Милан, Интер или Ювентус.

И като се има предвид, че това е първото Скудето на неаполитанците от 1990 г., не е изненадващо, че те не са основните фаворити за предстоящия сезон. Доста по-големи са шансовете на Интер, който завърши трети през миналия сезон, но спечели Купата на Италия и стигна до финала на Шампионска лига.

В същото време "нерадзурите" преживяха тежко лято. Загубата на вратаря Андре Онана е огромен удар и неговият заместник Ян Зомер има какво да доказва този сезон. Освен това Милан Шкриняр, Марсело Брозович, Един Джеко, Ромелу Лукаку и Робин Госенс ​​напуснаха Интер. Да, по-голямата част бяха ротационни играчи, но те дадоха много важна дълбочина на състава.

Тимът на Симоне Индзаги все още не успява да компенсира загубите. Миланците загубиха от Аталанта Джанлука Скамака и не можаха да намерят парите, които Арсенал поиска за Фоларин Балогун, а сделката с Лазар Самарджич от Удинезе пропадна преди два дни. Вместо това най-големият им трансфер ще бъде привличането на ветерана Марко Арнаутович, който ще помага на Лаутаро Мартинес в атака.

Опит в състава ще добавят още Хуан Куадрадо и Франческо Ачерби. А трансферът на Маркус Тюрам като свободен агент предлага известна перспектива за дългосрочно планиране, както и подписването на Давиде Фратези от Сасуоло и Кристиян Аслани от Емполи.

Шансовете на Наполи да защити титлата не са толкова лоши. Те загубиха ключовия защитник Ким Мин-Джае, но запазиха двете главни звезди в офанзивната линия, Виктор Осимен и Хвича Кварацкхелия. Корейският защитник трябва да бъде заменен от 22-годишния бразилец Натан, който дойде от Ред Бул Брагантино.

Основната загуба на "партенопеите" бе напускането на треньора Лучано Спалети, който ги изведе до титлата, но след това влезе в конфликт със собственика на клуба. За да го замести, Аурелио Де Лаурентис доведе Руди Гарсия, освободен от Саудитска Арабия, чието единствено постижение бе титлата в Лига 1 през 2011 г. с Лил, в която блестеше младият Еден Азар.

Гарсия изведе Рома до второ място по време на предишния си период в Италия, преди да бъде уволнен по средата на третия си сезон. Неговият заместник по странно съвпадение стана Спалети. В Наполи новият треньор няма да се опита да изобрети колелото, като запази схемата 4-3-3 на Спалети, но с по-малко висока защитна линия. Нека да видим дали може да спечели титлата, без да се пипа това, което не е счупено.

Милан не успя да защити титлата си миналия сезон, като завърши под Интер и загуби от "нерадзурите" в полуфиналите на Лига Европа. В резултат на това директорът Рики Масара и клубната легенда Паоло Малдини напуснаха ръководството през лятото. Но за новия сезон отборът на Стефано Пиоли сериозно се подсили и подмлади. Продавайки Сандро Тонали на Нюкасъл с мдобра печалба, "росонерите" финансираха едно вълнуващо трансферно лято. Осем нови играчи пристигнаха на "Сан Сиро" и се очакват още преди затварянето на трансферния прозорец.

Тияни Рейндърс, Юнус Муса и Рубен Лофтъс-Чийк бяха привлечени, за да подсилят халфовата линия на Милан, с други интересни попълнения към отбора, включително Кристиан Пулишич, Самуел Чуквезе и Ноа Окафар.

"Росонерите" все още държат на Рафаел Леао, Тео Ернандес и Майк Мейнян, но някои линии нямат дълбочина в състава, особено в защита, което ще бъде основен проблем за тях с толкова млади защитници.

 

Кой ще завърши в топ 4 и в зоната на Европейската купа на Серия А?

Миналия сезон италианските отбори дадоха своя отпечатък извън Серия А, достигайки до финалите и на трите европейски клубни турнири. В крайна сметка Интер (Шампионска лига), Рома (Лига Европа) и Фиорентина (Лига на конференциите) завършиха с разочарование, но това послужи като изявление за значително увеличаване на силата на Калчото.

За Ювентус миналият сезон бе помрачен от почти спортни кавги извън терена, но те завършиха в челната четворка - преди отнемане на точки, което ги свали на седмо място, и наказание от УЕФА, което ги остави без европейски турнири. През този сезон "бианконерите" едва ли ще се прицелят в титлата, но ще могат да претендират за място в челната четворка, включително и заради спестените сили.

През лятото "Старата госпожа" се раздели с Леонардо Бонучи, Анхел Ди Мария и Хуан Кудрадо. Загубата на последния трябва да бъде компенсирана от пристигането на Тимъти Уеа от Лил, син на бившия нападател на Милан и носител на "Златната топка" Джордж Уеа. Освен това няколко обещаващи млади играчи се надяват да оставят своя следа в първия отбор. Съмненията около бъдещето на нападателя Душан Влахович обаче разсейват в началото на новия сезон. Ако сърбинът остане в Торино и възвърне най-добрата си форма, това ще бъде достатъчно за Ювентус да завърши в челната четворка.

Мениджърът на Лацио Маурицио Сари е известен с изграждането на отбори, които се оказват нещо повече от сбора на частите си и след като завърши на второ място миналия сезон, той изглежда готов за още една продуктивна кампания, въпреки че халфът Сергей Милинкович-Савич отиде в Саудитската професионална лига. Като компенсация римляните направиха някои полезни попълнения, включително Даичи Камаду, който пристигна безплатно от Айнтрахт Франкфурт. Аржентинският нападател Тати Кастеланос се присъедини към клуба след успешен период под наем в Хирона, докато обещаващите крила Густав Исаксен и Матео Канселери са още един тласък за отбор, който се стреми към място в топ 4.

Жозе Моуриньо влиза в последната година от договора си с Рома и трябва да попадне в челната четворка, за да остане в италианската столица. През миналия сезон римският отбор бе близо до спечелването на Лига Европа, но в крайна сметка загуби от Севиля. Въпреки това "вълците" отново се превърнаха в един от лидерите в континенталния футбол и се очаква да се борят за Шампионска лига.

Полузащитникът Хусем Ауар и защитникът Еван Ндика са добри попълнения в списъка, но останалата част от летния им трансферен бизнес е недостатъчна. Липсата на инвестиции направи отбора по-слаб и твърде зависим от головете на Тами Ейбрахам, който бе извън игра до пролетта на 2024 г. поради контузия в коляното. Като се има предвид, че през целия минал сезон се очакваха голове от Андреа Белоти, но те така и не се случиха, това лято имаше спешна нужда от нов нападател. Неуспехът на клуба да привлече такъв обаче принуди португалския треньор да позира със своя "въображаем нападател“ на снимка в социалните мрежи. Явно за да засрами ръководството на клуба? Накратко, това е един типичен Моуриньо, с когото няма да скучаем.

И накрая, Аталанта, който завърши пети миналия сезон и свикна да разваля живота на по-богатите и известни съперници през последните години, е готов да се бори за място в челната четворка. Отборът на Джан Пиеро Гасперини е известен с брилянтния си стил на футбол и дори загубата на младия нападател Расмус Хьойлунд може да не е толкова голяма работа след бързото пристигане на Джанлука Скамака и Ел Билал Туре. Интригуващ е и наемът на Шарл де Кетеларе година след преминаването му в Милан за 35 милиона евро.

 

Отбори, които могат да изненадат

Фиорентина се представи добре през миналия сезон, достигайки до финалите на Лигата на Конференциите и Купата на Италия, губейки съответно от Уест Хем и Интер. В първенството флорентинци завършиха осми, но благодарение на наказанието на Ювентус отново получиха билет за плейофите на Лигата на Конференциите.

Играейки активен атакуващ футбол под ръководството на треньора Винченцо Италиано, "виолетовите" привлякоха вниманието и мнозина се чудят дали ще успеят да запазят този стандарт през предстоящата кампания, ако не и да го подобрят. Лукас Белтран, централен нападател от Ривър Плейт, трябва да помогне за това.

Младата треньорска кариера на Тиаго Мота също започва да процъфтява в Болоня след впечатляваща година в Ла Специя. Отборът от Емилия-Романя се размина на косъм от европейската квалификация през миналия сезон, завършвайки девети. Със само две поражения в последните си 12 мача от Серия А, бившият полузащитник оформя отбора в свой стил.

Един от няколкото възпитаници на Джан Пиеро Гасперини в момента в лигата, Рафаеле Паладино беше откровение в Монца миналия сезон. След като финишира в средата на таблицата в своя дебютен сезон в Серия А, отборът заяви, че ще се стреми към участие в евротурнирите. Това обаче бе заявено преди смъртта на собственика Силвио Берлускони. Какво ще се случи сега? Очакванията са, че "червените" ще тръгнат надолу, но нека изчакаме първите мачове.

Що се отнася до Торино, там се очаква хладнокръвен завършващ нападател, който би подпомогнал осъществяването на идеите на Иван Юрич. Ако това не се случи, тогава "биковете" не трябва да се надяват на чудеса и борба за място в топ 10 изглежда най-реалистично.  

 

Кой ще изпадне от Серия А през 2023/24?

В дъното на таблицата, както обикновено, новаците като Фрозиноне, Дженоа и Каляри са изправени пред монументална битка за избягване на изпадане. Шампионът на Серия В Фрозиноне има най-добри шансове, дори и Даниел Болока да се отправи към Сасуоло.

Когато Дженоа, най-старият клуб в Италия, изпадна, това бе прието като катастрофа не само за Лигуроя, още повече, че много анализатори предсказваха дълго заточение на "грифоните", но под ръководството на Алберто Джилардино генуезци се завърнаха само за година, допълнително подсилени от откритието на италианския национален отбор от Матео Ретеги, прехвърлен от Тигре.

Клаудио Раниери се завръща в елита на 71-годишна възраст след успеха си с Каляри през миналия сезон, който пое на 14-о място. Раниери ще има шанс да се срещне отново с Моуриньо, който през 2008 г. го нарече " 70-годишен", но с когото сега са приятели.

Лече, който също загуби звездата си в полузащитата Мортен Юлман, също е вероятно да се окаже в битка за оцеляване, ако не започне сезона на силна основа.

 

Прогноза на FUTBOL TV:

1. Наполи

2. Интер

3. Ювентус

4. Милан

5. Рома

6. Аталанта

7. Фиорентина

8. Лацио

9. Торино

10. Болоня

11. Удинезе

12. Сасуоло

13. Емполи

14. Монца

15. Фрозиноне

16. Верона

17. Лече

18. Дженоа

19. Каляри

20.Салернитана

  Сподели
670