След 55 години Новара се завърна в италианския елит


Н. Гавазов

След 55 години Новара се завърна в италианския елит

Новара спечели финалния плейоф за влизане в Серия А, след като на „Комунале Силвио Пиола" в Новара победи с 2:0 Падова и се завърна в италианския елит за първи път от 1956 година насам! Първата среща между двата отбора завърши при нулево равенство и според регламента, при който не се броят головете на чужд терен, а от значение е класирането на отборите през изминалия сезон - в случая, това е Новара, който финишира трети, предимството в крайна сметка бе на страната на домакините, които се нуждаеха от равенство, за да повишат своя статут.

Срещата започна перфектно за пиемонтци, които в 14-та минута имаха вече числено преимущество, след като Сезар от гостите получи директен червен картон за нарушение срещу Пабло Гонзалес. Само две минути след това, нападателят на Палермо, който играе под наем в Новара отбеляза страхотен гол от пряк свободен удар и изведе своите напред в резултата.

До края на срещата домакините не изпуснаха нещата от своя контрол, а крайното 2:0 бе оформено от Марко Ригони в 70-та минута, след самостоятелна негова акция в наказателното поле на Падова.

Постижението на Новара е забележително, тъй като тима от Пиемонт през миналата година се подвизаваше в Лега Про, откъдето спечели промоция да играе в Серия В, а ето, че сега успя да се класира и в Серия А. Забележително е също така, че отбора воден от Атилио Тесер след 1977 година дори не се е състезавал в Серия В, след като изпадна от втория ешелон на италианския футбол.

 

  Сподели
90