На финалната права


Н. Гавазов

  На финалната права

Сезон 2022/23 на италианската Серия А е към своя край. Шампионът вече е определен, както и първият отбор, който напуска висшата дивизия. Но в оставащите четири кръга ще продължи ожесточена борба както за място в Шампионска лига, така и за запазване на мястото в елита на италианския футбол. Смело можем да кажем, че сегашната ситуация в Серия А напълно съответства на промяната във футбола на Ботуша през последните години, който обърна гръб на философията на калчото, стана по-динамичен и по-непредсказуем.

Надпреварата за титлата в Серия А официално завърши, въпреки че неофициално приключи от доста време. От месеци въпросът не е дали Наполи ще спечели титлата, а кога точно ще го направи и дали тимът на Лучано Спалети ще успее да счупи рекорда на Гранде Торино, поставен преди 75 години.

През сезон 1947/48 доминиращият тогава в лигата клуб от Торино си осигури титлата с шест мача преди края, а увереното стъпало на Наполи през този сезон намекна, че постижението най-накрая може да бъде подновено или поне повторено.

Уви, Салернитана отложи празника и в резултат "партенопеите" премериха короната пет кръга преди края на сезона и не успяха да се присъединят към Фиорентина на Фулвио Бернардини, която повтори рекорда на Торино през 1955-1956 г., Интер на Роберто Манчини, който го направи това през 2006-2007 г. и Ювентус на Масимилиано Алегри за сезон 2018/19.

Докато купонът все още бушува в Неапол, а отборът на Спалети показва, че не е обзет от махмурлук, побеждавайки Фиорентина в новия си статут, всички погледи вече са насочени към борбата за място в топ четири, като тази битка е най-оспорвана от всички топ 5 първенства на Европа.

 

Битката за евротурнирите

Първите четири отбора в Серия А продължават към груповата фаза на Шампионска лига. Един билет отива за Наполи, а за оставащите три - четири кръга преди финала се води сериозна борба, като 8 точки делят втория от седмия в класирането на Серия А. Това означава, че всеки има шанс.

Дори Ювентус (66 точки), който затвърди позицията си с победа над Аталанта в последния кръг, не може да се чувства комфортно на второто място. За да гарантират, че Торино остава в челната четворка, те трябва да спечелят поне два от оставащите четири мача и да не губят.

Домакинството с Милан на 25 май ще бъде решаващо, освен това "Старата дама" ще играе с Кремонезе, Емполи и Удинезе. Да не забравяме и за другия начин за попадане в главния европейски клубен турнир, който минава през Севиля, а след това през победителя от Рома - Байер. В същото време Масимилиано Алегри и неговите хора могат да останат без нищо. Италианската футболна федерация (FIGC) глоби клуба с 15 точки за предполагаеми нарушения на капиталовите печалби. Тази санкция бе временно отменена след обжалване, но през май ще има друго изслушване, което може да доведе до връщане на наказанието. Съществува също риск УЕФА да забрани на "бианконерите" да участват в европейските състезания поради отделно наказателно разследване за предполагаемо незаконно манипулиране на заплатите на играчите. Като цяло, ситуацията около Ювентус не зависи изцяло от отбора, но така или иначе ще се изясни в следващите седмици.

Лацио (64 точки) се изстреля на второ място в класирането на Серия А след серия от осем мача без загуба, в която допусна само един гол, но след това отборът на Маурицио Сари започна да пропада.

Бианкочелести"" допуснаха три загуби в последните си четири мача от Серия А - у дома срещу Торино и като гост от Интер с Милан, като успяха да победят само Сасуоло. Поражението от "росонерите" в последния кръг влоши ситуацията за "орлите", но оставащият календар е доста лесен за тях, въпреки че включва няколко отбора, които се борят за оцеляване: Лече, Удинезе, Кремонезе, Емполи. Лацио няма същото ниво на играчи или ресурси като Юве и Интер, но в Маурицио Сари те може би имат най-брилянтния тактически ум в Серия А и това може да е решаващият фактор.

Интер (63 точки) стигна до полуфиналите на Шампионска лига, но има по-голям шанс да си осигури място в Шампионска лига с място в първите четири, отколкото с потенциална спечелване на европейската купа.

Още повече, че победната серия на "нерадзурите" в Серия А продължава вече 4 мача - в последния кръг Рома бяха победени като гост. А Лаутаро Мартинес, Един Джеко и Ромелу Лукаку достигнаха върха на своята форма точно навреме. От друга страна, хората на Симоне Индзаги имат най-напрегнатия и труден календар от всички отбори от групата на лидерите. Те не само ще играят със Сасуоло (домакини), Наполи (гост), Аталанта (д.) и Торино (г.) в Серия А, но и ще се изправят срещу Милан в полуфиналите на Шампионска лига и финала за Купата на Италия с Фиорентина.

Ситуацията на Милан (61 точки) също не е толкова лесна. От една страна "росонерите" имат поредица от седем мача без загуба в Серия А, но от друга страна миланци подаряват точки всяка седмица - отборът е само с три победи от седем мача. Резервите на Милан са далече от желаното, а това затруднява ротациите, което се оказва сериозен проблем за отбор, който все още е в Шампионска лига. Срещу миланци не най-лесният календар, където освен дербито с Интер в Шампионска лига, "росонерите" ги очакват срещи с отбори, борещи се както за оцеляване, така и за място в топ 4: Специя (гост), Сампдория (домакин), Ювентус (гост) и Верона (домакин).

Загубата в последния кръг от Ювентус сложи край на поредицата от три победи на Аталанта и нанесе удар на амбициите им в лигата. С 58 точки берганци са на шесто място, като изпреварват Рома само по допълнителни показатели. Отборът на Джан Пиеро Гасперини обаче разполага с един от най-обещаващите млади нападатели в световния футбол в лицето на Расмус Хойлунд, а Дуван Сапата и Луис Муриел отново се оживиха в точния момент. Въпреки това програмата на Аталанта не е от най-лесните, дори ако вземем предвид, че нерадзурите не се разсейват с други турнири: Салернитана (гост), Верона (домакин), Интер (гост), Монца (домакин). Само един отбор от изброените няма турнирна мотивация, като разбира се решаваща ще е срещата с Интер - но в Милано.

Що се отнася до Рома, отборът на Жозе Моуриньо се провали в най-неподходящия момент, след като претърпя две загуби и две равенства в последните си четири мача. Истината е, че португалецът разполага с най-слабата скамейка от първите шест отбора, а на всичкото отгоре дойдоха и контузиите. Сблъсъкът с Байер Леверкузен само засилва усещането, че надеждите на Рома за място в топ 4 са много малки. Успокояващото е календарът: Болоня (гост), Салернитана (домакин), Фиорентина (гост) и Специя (домакин).

Отборът, който не се впише в първите четири и завърши пети (в момента Милан), ще има право да играе в груповата фаза на Лига Европа. Вторият билет ще отиде при носителя на Купата на Италия, където Интер ще играе срещу Фиорентина на финала.

Ако Интер спечели Купата на Италия и завърши в челната петица, мястото в Лига Европа ще отиде при шестия отбор (сега Аталанта), а седмият отбор (сега Рома) ще играе в Лигата на Конференциите.

Ако Фиорентина спечели финала за Купата на Италия, тогава ще играе в Лига Европа, а шестият отбор ще играе в Лигата на Конференциите. В същото време флорентинците могат да спечелят билет за Лига Европа и благодарение на победата в Лигата на Конференциите този сезон, където загубиха от Базел в първия мач от полуфиналите.

 

Битката за оцеляване

Три отбора изпадат в Серия А, като един от тях вече е известен - това е Сампдория, която е на последно място със 17 точки.

Кремонезе (24 точки) и Специя (27) са най-заплашени от изпадане, но Верона (30), Лече (31) и Салернитана (35) не могат да се чувстват спокойни.

Емполи има математически шанс за изпадане (38 точки), но за тосканци е достатъчно да спечелят две точки в оставащите четири мача, за да се предпазят от подобна съдба.

При Салернитана нещата също вървят добре - четири точки им гарантират място в Серия А, но предстоят мачове с Аталанта (домакин), Рома (гост), Удинезе (домакин) и Кремонезе (гост). Решаващ за Салернитана, която загуби само веднъж в последните 6 мача, като завършиха наравно четири пъти, може да се окаже последният кръг с Кремонезе.

Лече направи фурор през зимата, но след това забуксува, а сега загуби три от последните си четири мача, но това включваше Милан и Юве. Предстои среща с топ съперник в лицето на Лацио, след което предстои решителното домакинство с пряк конкурент - Специя. Сезонът завършва със срещи с немотивираните Монца и Болоня, където могат да бъдат спечелени точки.

Верона е само на три точки от зоната на изпадащите и всяка точка в предстоящите мачове е с цената на злато. За късмет отборът на Марко Дзафарони е изправен пред гостувания на Аталанта и Милан, така че залогът остава за домакинските срещи със слабо мотивираните Торино и Емполи.

За последно Специя спечели през март и допусна четири загуби в последните си пет мача. Срещите с Милан и Рома са ясни, за това феновете ще се надяват на успех срещу Лече и Торино. Проблемът е, че мачът с "вълците" е в Апулия.

Кремонезе се събуди много късно - тимът загуби само веднъж в последните шест мача и постигна три победи, но има 6 точки до спасителния бряг, а на фона на мачовете като гост на Ювентус и Лацио, дори домакинските победи над Болоня и Салернитана едва ли ще спасят "тигрите".

  Сподели
1260