Дерби дела Капитале ще завърши без победител


Н. Гавазов

 Дерби дела Капитале ще завърши без победител

Лацио - Рома

Стадион: "Олимпико", Рим

Дата: 19.03.2023 г.

Час: 19:00 ч.

Съдия: Давиде Маса

Един от гвоздеите на неделната програма на кръга в Серия А. Дерби дела Капитале винаги е било интригуващо и едно от украшенията на италианския футбол, но сега неговата актуалност е още по-голяма, защото победа на Рома в 180-то дерби ще върне тима в челната четворка за сметка на градския съперник.

Претърпявайки второто си поражение с 2:1 от АЗ в рамките на една седмица, Лацио се отказа от Лига на конференциите Европа в полза на тима от на Ередивизе в четвъртък вечерта, на финалната фаза на състезанието. Това обаче е добре от друга страна, защото така "бианкочелести" няма да се разсейват в борбата за попадане в Шампионска лига. Като оставим настрана нещастието в Европа, хората на Маурицио Сари не само победиха лидера Наполи и завършиха наравно с Болоня в последните си два мача в лигата, но загубиха само един от последните си 10, за да се изкачат до третото място в класирането, на точка пред четвъртия Милан и на две пред Рома. Отбелязваме, че през този период "орлите" запазиха шест чисти мрежи, а в Болоня тимът постави нов клубен рекорд за чисти мрежи далеч от дома.

След като спечели двубоя през ноември благодарение на решителния удар на Фелипе Андерсон, Лацио може да направи дубъл над Рома за първи път от 2011/12 г. И шансът за това е голям, след като "бианкочелесте са без загуба в последните си пет дербита в лигата като "домакин" на градския съперник.

Наистина, последната победа на Рома като отбор като гост в Дерби дела Капитале бе през 2016 г. и "вълците" ще се опитат да сложат край на тази суша в неделя по повече от една причина. В допълнение към приятното усещане за победа над най-стария си съперник, "джалоросите"  се нуждаят от повече ценни точки, тъй като изостават в борбата за топ четири, която се състои от пет клуба, борещи се за три места след лидера Наполи.

Подобно на влиянието на Сари след пристигането си на Олимпико, Жозе Моуриньо също постепенно вдъхна малко смелост на отбора, който преди бе нестабилен, като колективът му не е претърпял поредни загуби в Серия А от януари миналата година. Въпреки това, след загубата от Сасуоло последния път в лигата, това сега може да се случи срещу Лацио.

Впрочем, "вълците" показват известна нестабилност в последните си три двубоя. Те изненадващо загубиха от аутсайдера Кремонезе в последния ден на февруари, след това победиха Ювентус и още по-изненадващо загубиха с 4:3 домакинството си на Сасуоло.

Утешаващото е, че Рома се представя добре в Лига Европа, където отстрани Реал Сосиедад в осмионафиналите и се класира за следващия етап на турнира, където ще играе с Фейнорд.

Имобиле и Весино са аут за домакините, а Йоренте и Кумбула няма да играят за гостите.

И двамата треньора изразиха опасения заради мачовете в четвъртък, така че това може да е сигнал да не очакваме интензивен футбол, а много предпазливи действия от страна на 22-та. В този контекст е много възможно победителят да бъде излъчен с един гол, а не е изключено да видим и нулево равенство.

Прогноза: Лацио - Рома 0:0

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Рома (Жозе Моуриньо)
 
Патрисио
   
Манчини
Смолинг
Ибанес
Залевски
Кристанте
Матич
Спинацола
Пелегрини
Дибала
Ейбрахам
Закани
Андерсон
Педро
Алберто
Каталди
Милинкович-Савич
Хюсай
Романьоли
Касале
Марушич
   
Проведел
 
Лацио (Маурисио Сари)

Обоснована прогноза: Лацио - Рома 0:0

  Сподели
424