Случаят Ювентус – рецидив или несправедливост?


FUTBOL-TV

 Случаят Ювентус – рецидив или несправедливост?

През изминалата седмица футболният свят беше взривен от новината за наказанието на Ювентус. "Старата госпожа“  получи наказание от 15 точки и се смъкна на незавидната 10-та позиция в италианското Калчо. Наказанието идва в резултат от разследване за финансови злоупотреби,  извършени по време на пандемията. Oсвен отнемане на точки, италианските власти наложиха наказания на 11 ръководни лица, свързани с отбора. Сред тях са и бившият президент на клуба Андреа Аниели, както и бившият директор по футболните въпроси Фабио Паратичи. От чисто футболна перспектива това наказание удря сериозно амбициите на Ювентус за класиране в Шампионска лига, но в средносрочен и дългосрочен план то може да има далеч по-пагубни последствия за най-титулувания клуб в Италия.

 

Как се стигна дотук?

Феновете на Ювентус все още помнят унижението от 2006-та около прословутия скандал “калчополи“, след който им бяха отнети две шампионски титли, а отборът беше пратен в Серия Б. Възстановяването на клуба отне години, а в центъра на перестройката беше именно Фабио Паратичи. В периода 2018-2021 Ювентус  няколкократно изплаща глоби, наложени от УЕФА за нарушения, свързани с финансовия феърплей.  На фона на всичко това сегашните наказания не изглеждат шокиращи, но е важно да проследим как се стигна до тях.

Ювентус и други 9 клуба в Италия бяха изкъсо наблюдавани от регулаторните органи в страната за извършване на съмнителни сделки. По-голямата част от тези трансфери са директни размени на футболисти, при които клубовете оценят стойността на даден футболист. Съмненията на федерацията са , че отборите умишлено са надували цените на играчите, като по този начин манипулират стойността на своите "активи“.  Теза, която федерацията не успя да защити в спортния арбитражен съд , по простата причина, че в световния футбол няма обективен метод за оценка на стойността на даден играч. Така през април миналата година Ювентус спечели делото и всичко изглеждаше наред, но "бианконерите“ едва ли са имали представа, че проблемите за тях тепърва започват.

Паралелно с всичко случващо се, прокурор от Торино извършва разследване върху финансовите операции на клуба за изминалите три години. Италианската футболна федерация използва доказателствата, излезли от това разследване и обжалва решението на спортния арбитраж от април, като настоява за незабавно произнасяне от съда и наказание за Ювентус.  Най-интригуващо е, че съдът не просто отсъди срещу Ювентус, а ги наказа с 15 точки, вместо с първоначално исканите от федерацията 9.  От клуба отричат всички обвинения, а наказанието е определено като абсолютно несправедливо. Не става ясно и защо санкцията е само за 36-кратния шампион на Италия, а останалите отбори от първоначалното разследване са подминати.

 

Кои са засегнати от това наказание?

Репутацията на Ювентус , а и на италианския футбол като цяло е силно засегната от този скандал. Серия А беше сериозно ударена от пандемията и продължава да изостава все по-осезаемо от Висшата лига по приходи и гледаемост. Въпреки че до момента няма оттеглили се спонсори, италианският футбол носи червен флаг със себе си и той е видим за всички инвеститори и играчи.

Скандалът с Ювентус  създаде хаос и на Острова. Спортният директор на Тотнъм - Фабио Паратичи получи 30-месечна забрана да заема позиции във футбола. Все още не е ясно дали наказанието важи само за Италия. Към този момент  УЕФА и ФИФА запазват мълчание. От Тотнъм също отказват да коментират случая. Паратичи получи огромна власт от президента на клуба – Даниел Леви и отговаря за всички трансфери , а при оставаща една седмица от зимния трансферен прозорец , за  "шпорите“ изглежда все по-малко вероятно да привлекат някого. Предвид предпазливата и консервативна натура на Даниел Леви, няма да е изненада, ако той побърза да се разграничи от това наказание и се раздели с италианеца. Отворен остава и въпросът какво ще се случи с Антонио Конте при една евентуална раздяла с неговия сънародник.

 

А сега накъде?

Ювентус ще обжалва наказанието пред най-висшата спортна инстанция на Ботуша – Италианският олимпийски комитет.  Важно е да се подчертае, че тяхното решение ще зависи от това дали са спазени  всички процедури в хода на разследването и делото. Резултатът може да е или запазване,  или пълна отмяна на наказанието.

Ясно е, че голямата опасност, която грози клуба е делото за финансови измами, по което няма да има информация преди март. Доказателствата на прокурорите са били достатъчни, за да убедят спортния арбитраж да промени позицията си за наказанието и дори да отсъди по-голямо такова. Докато този черен облак тегне над  "старата госпожа“, Алегри ще трябва да понесе огромната тежест да изведе отбора от кризата на терена и да опита да се добере до място в евротурнирите. Добра новина за "бианконерите“ е очакваното завръщане на Погба, Влахович и Кийн към пълноценни тренировки. Във всеки случай ситуацията е далеч от оптимистична, а мащабите на последствията от случващото се предстои да бъдат разкрити.

ХРИСТО ХРИСТОВ

  Сподели
1020