Кога?


Н. Гавазов

Кога?

"Странно е, че в определен момент просто спираме да играем", заяви Масимилиано Алегри след загубата с 2:0 от Милан през уикенда.

Това е поредният опит на треньора да избяга от отговорност и да прехвърли вината за провала на играчите.

"Качеството винаги се състои в играчите, а не в тактиката" - не, това не е след дербито с "росонерите", не е и след загубата от Монца. Алегри го каза точно два дни преди унижението в Монца. Що се отнася до срещата на "Бриантео", там треньорът имаше късмет, че изтърпяваше наказание и изгледа резила на играчите си от трибуните, а след фиаското Марко Ландучи трябваше да отговаря на въпросите. Анхел Ди Мария пък изцяло пое вината за загубата и така разсея част от негативната реакция на феновете, които освиркваха Леонардо Бонучи и останалите.

Впрочем, опитите на Алегри да създаде впечатление, че малко влияе на случващото се на терена вече изглеждат несъстоятелни и предизвикват недоверие от страна на експертите.

"Има два вида треньори. Има такива, които учат как се играе: излизаш на терена и вече знаеш какво да правиш. Не е нужно да мислите. И има такива, като Алегри, които дават представа за общия план на играта, а тълкуването вече зависи от действията на отделните изпълнители. Но трябва да разберете дали играчите са готови за такава отговорност“, каза бившият полузащитник на Милан Рикардо Монтоливо.

Има явно непоследователност в играта на Ювентус. Например Душан Влахович има потенциала да бъде един от най-добрите голмайстори на едно поколение, но рядко докосва топката. Подобна настройка може да проработи в Манчестър Сити, където от нападателя се изисква само да изпълнява добре тренирани атаки. А Влахович в Ювентус работи изолирано и изглежда напълно изгубен. Както и много негови съотборници обаче.

И изглежда, че нищо не работи от това, което Алегри се опитва да направи. Както отбеляза един от журналистите. 4-3-3 не убеждава, 3-5-2 не убеждава - нищо не вдъхва довереие.

Алегри изглежда не може да повлияе на Ювентус по никакъв положителен начин. И това не започна от вчера. Ювентус имаше много ужасни мачове и през миналия сезон, включително реванша срещу Виляреал от осминафиналите на Шампионска лига.  Тогава Алегри беше ядосан от реакцията на поражението на неговия отбор, опитвайки се да говори за "интелектуална нечестност". Въпреки че на всички беше ясно, че това е провал - смазващ провал.

Вторият период на Алегри в Ювентус е като безкрайна катастрофа.

Той трябваше да разчисти бъркотията и да върне "Старата госпожа" на победния път, но в крайна сметка през миналия сезон Юве остана без трофеи за първи път от 2011 г.

И в същото време отборът показа невероятно ужасен, праволинеен футбол, който на моменти бе невъзможно да се гледа.

Алегри винаги е настоявал, че отборът му няма да се състезава в конкурси за красота, но неговият Ювентус е не само грозен, но и смущаващо по-слаб. Дори срещу слаби опоненти "бианконерите" играят в стил катеначо, а съвременният подход към пресата изглежда чужд за играчите.

През уикенда фен на торинци бе издигнал плакат с надпис "Алегри, вън!". Но той няма да го направи. На първо място, защото годишната му заплата е 13 милиона евро по договор до лятото на 2025 г. Говорейки за призивите на феновете, Маурицио Аривабене отговори: "Ще платите ли на този, който ще стане следващият треньор?".

Разбира се, това може да е шега, но във всяка добра шега има доза истина. Очевидно за Ювентус ще бъде трудно да намери финанси за топ треньор. Факт е, че за предсрочното прекратяване на договора с Алегри торинският клуб ще трябва да плати 36 милиона евро. Това е много за всеки един клуб в Европа.

Между другото, Аривабене наскоро заяви, че уволнението на Алегри би било лудост. Но всичко върви към факта, че Юве ще трябва да се съгласи с тази "лудост". Вече на всички е ясно, че с Алегри отборът определено не блести този сезон.

Очевидно президентът на Ювентус Андреа Аниели се е притиснал в ъгъла. Сам. В много отношения негова бе идеята да върне Алегри. Не е тайна, че Павел Недвед не се разбира с последния и се твърди, че чехът е бил срещу завръщането на Макси.

Междувременно Аривабене подкрепя смяната на треньора, но само при положение, че Юве може да намери евтин заместник. Възможността за назначаването на Роберто Де Дзерби вече е пропусната - бившият треньор на Сасуоло наскоро оглави английския Брайтън. В резултат на това сега се говори за поверяване на първия отбор на треньора на младежите на Ювентус Паоло Монтеро. Но Аниели се притеснява да предприеме подобна стъпка, спомняйки си как повери отбора на Андреа Пирло, който по това време също нямаше опит на това ниво.

Явно Ювентус няма да уволни Алегри с надеждата, че той скоро ще обърне нещата и ще гарантира, че докато такива като Погба и Киеза се върнат в игра, отборът ще бъде в много по-добра форма.

Но един много реален и разбираем страх е, че нещата ще се влошат. Докато Алегри остава начело на отбора, трудно е да си представим, че ситуацията може да се подобри. Юве изглежда слаб не само психически, но и физически. Играчите са твърде склонни към мускулни травми и изглеждат мудни на терена.

Тренировките на Алегри и работата на фитнес треньорите станаха основна тема на разговор след напускането на Матейс де Лигт в Байерн. Твърди се, че нидерландецът е казал на старши треньора на мюнхенския клуб, че първата му тренировка в Байерн е била най-трудната от четири години насам.

Така или иначе  Джовани Андреини вече ще следи физическото състояние на отбора. Това случайно ли е?

Нищо чудно, че Аниели се опитва да намери алтернативни решения на проблемите на Ювентус. Уволнението на Алегри струва твърде скъпо. Но не е само това. При връщането на Алегри Аниели на практика призна, че е направил грешка, когато го освободи през лятото на 2019 г., първо в полза на Маурицио Сари и след това на Пирло.

Щеше ли сега да признае, че е направил още по-лоша грешка? Президентът на Ювентус изглежда сякаш няма представа какво прави.

"В опасност ли е Алегри? Не, защото ако той си тръгне, тези, които го назначиха, трябва да напуснат клуба след него“, казва легендата на Ювентус Марко Тардели.

Не са малко обаче тези, които смятат, че Ювентус наистина има нужда от смяна в ръководството на клуба. Някои са сигурни, че е време Джон Елкан да отстрани своя братовчед Аниели от президентския пост в торинския клуб.

Разбира се, репутацията на Аниели като проницателен администратор пострада значително през последните четири години, дори без да се вземе предвид унизителният му опит да създаде Европейска Суперлига, което се оказа яростна реакция от повечето клубове от Серия А.

Те направиха изкупителна жертва от Бепе Марота. В края на краищата той отиде в Интер, с който постига успехи. Трансферът на Кристиано Роналдо се оказа пълен провал, а пандемията показа финансовата нестабилност на клуба. Феновете бяха бесни на цените на билетите. Ювентус няма ясен план за развитие.

Вярно е, че мисленето на Ювентус се обърка ужасно и то за много кратко време. Торинци преминаха от безпрецедентна ера на господство в Италия, която включва и два финала на Шампионската лига, до пълна институционална криза.

В крайна сметка го получи и Фабио Паратичи, който всъщност смени Марота като изпълнителен директор. И сега под лупа е Аниели.

Задължително е той да поеме поне част от отговорността за хаоса, който сега се случва в клуба.

"Аз съм професионалист, но в същото време човек, който прави грешки и ги признава“, написа Ди Мария след загубата от Монца.

Аниели трябва да направи същото. Време е той да признае, че завръщането на Алегри е било ужасно решение.

На този етап изглежда, че единствената надежда на Аниели да остане на поста е да уволни Алегри.

Но кога?

  Сподели
1045