Derbi della Madonnina или големият ден на Милано


Н. Гавазов

Derbi della Madonnina или големият ден на Милано

Милан - Интер
Стадион: "Джузепе Меаца", Милано
Дата: 02.04.2011
Час: 21:45
Съдия: Никола Рицоли


Когато Милан и Интер излязат на „Сан Сиро" в събота вечер, 22-та на терена ще станат участници в едно от най-важните милански дербита през последните 20 години, което със сигурност ще намери място във футболната история. Сблъсъкът можеше да не бъде толкова важен, ако Милан бе успял да задържи предимството си допреди две седмици. Това не стана и на толкова късен етап от сезона двата отбора се намират в борбата за титлата. Последният път, когато това се случи, беше през 1993 година, когато Рууд Гулит изравни срещу „нерадзурите", след като преди това Никола Берти беше извел своите напред в резултата.

През 2003 година в полуфинал от Шампионската лига миланските отбори отново се изправиха един срещу друг и преди няколко дни Абиати заяви, че атмосферата около лагера на Милан е същата, както преди осем години. Колкото и да се опитват футболисти и треньори да обясняват, че Скудетото няма да се реши в събота вечер, едно е ясно: "Дерби дела Мадонина" ще има решаващо значения за това кой ще бъде новия шампион на Италия!

Разбира се, до края на първенството остават да се спечелят още 21 точки, но психологическото предимство за победителя ще бъде огромно. Загуба за Милан ще подейства още по-деморализиращо след последните слаби резултати. Една загуба на Интер ще даде веднага не само предимство от пет точки за „росонерите", а и предимство в психологически план, защото на практика Милан трябва да защити преднината си само в следващите шест мача.

 

МИЛАН

За Милан международната пауза дойде в точното време, за да свали малко от напрежението породено от лошите резултати на тима. На 6 март „росонерите" спечелиха в Торино срещу Ювентус с 1:0 и дръпнаха с пет точки пред Интер и осем пред Наполи. И тогава се случи непредвиденото. След седмица Интер гостува на Бреша и с късен гол на Карачиоло домакините отнеха победата на „нерадзурите. Два дни по-късно Милан прие последния в класирането Бари и при победа щеше да направи разликата седем точки. На „Сан Сиро" обаче се случи едно малко чудо и отбора от Южна Италия открадна не толкова едната точка, колкото лиши Милан от две и върна надеждите на Интер. А в следващия кръг „росонерите" загубиха с 0:1 в Палермо, докато „нерадзурите" спечелиха с 1:0 срещу Лече и в крайна сметка се стигна до сегашната ситуация, в която Милан продължава да е лидер, но само на две точки пред своя конкурент.


ИНТЕР

Интер ще излезе на „Сан Сиро" в събота вечер с една относително добра серия от резултати. От последните си пет мача във всички състезания, „нерадзурите" спечелиха четири и завършиха наравно в един, а нападателите отбелязаха 12 гола. Освен това, моралът, доверието и самочувствието в отбора е на много високо ниво в момента и основна заслуга за възраждането на тима принадлежи на човека в „землянката", който благодарение на комуникационните си умения и хармонията, която постигна с играчите, шампиона започна да побеждава през последните месеци и в крайна сметка в момента е господар на собствената си съдба. В момента Интер се намира на второ място в класирането, на две точки след лидера Милан и на точка пред третия Наполи.

 


СЪСТАВИ

Милан

Международната пауза както казахме по-горе, помогна на хората на Алегри не само да свалят напрежението, но и да презаредят своите батерии. От друга страна, определено халфовата линия имаше нужда от освежаване, след като такъв творчески играч като Пирло бе извън строя в продължение на три месеца. Най-вероятно обаче той няма да започне двубоя, а в центъра на терена ще видим Зеедорф, който игра брилянтно в реванша срещу Тотнъм от Шампионската лига. Гатузо и Фламини ще са на фланга, а Ван Бомел ще започне може би на пейката мача, след като имаше проблеми с фитнеса си с холандския национален отбор.

Без Ибрахимович, основната тежест в нападението ще падне върху Пато. Гаджето на Барбара Берлускони има голяма задача пред себе си и ако най-доброто в него се прояви, със сигурност отбраната на Интер ще има проблеми. Ако обаче това не се случи, Милан ще има само един призрак в нападение. Тогава ще се разчита на Робиньо, който не е толкова остър пред гола.

От групата за мача отпаднаха контузените Индзаги, Амброзин и и Бонера, както и наказания Ибрахимоивич. Схема на игра: 4-3-1-2. Вероятен състав: Абиати; Абате, Неста, Силва, Антонини; Гатузо, Зеедорф, Фламини; Боатенг; Пато, Робиньо.

 

Интер

Ако Милан има проблеми с нападението си, то Интер има проблеми със своята отбрана. Международната пауза позволи на една част от контузените играчи на „нерадзурите" да се завърнат в отбора, от друга страна обаче Киву претърпя контузия по време на една от тренировките на румънския национален отбор и въпреки днешните спекулации, че ще вземе участие в мача, той не бе включен в групата за него. Това е една голяма въпросителна пред Леонардо, който разчиташе много на румънеца, за да заеме мястото в центъра на отбраната на наказания Лусио. При това положение, като титуляр ще започне Кордоба. Другият централен защитник Ранокия беше освободен миналата седмица от тренировки, след като имаше проблеми с коляното, но той се възстанови през тази седмица и е готов да си партнира с Кордоба.

В атаката на Интер всичко е ясно. Милито обяви, че се чувства напълно здрав и готов за мача, но почти е сигурно, че ще започне като резерва и може би ще се появи на терена на по-късен етап от срещата. Независимо каква формация ще използва Леонардо, нападението ще се води от Ето'о и Пацини, които ще бъдат подкрепяни от Снайдер.

От групата за мача отпаднаха контузените Самуел и Киву, както и наказания Лусио. Схема на игра 4-3-1-2. Вероятен състав: Сезар; Майкон, Ранокия, Кордоба, Санети; Мота, Камбиасо, Станкович; Снайдер; Пацини, Ето'о.

 

 

КЛЮЧОВИ БИТКИ


Пато срещу Ранокия

Пато не се превърна в играч от световна класа, както се надяваха „росонерите" и въпреки техниката, която притежава, до този момент бразилеца не се представи добре във важните мачове на отбора си. Ако обаче успее да покаже най-доброто от себе си в събота вечер, защитата на „нерадзурите" ще страда много. 22-годишния Ранокия, който бе закупен от Генуа през януари впечатли с изявите си и с играта си анпомня тази на Неста. Ако бранителят успее да ограничи действията на Пато, той ще бъде решаващ фактор в мача.


Гатузо срещу Снайдер

Задачата на Гатузо е много трудна - той трябва да ограничи влиянието на Снайдер върху атаката на Интер. Миналият сезон именно холандеца бе в основата на успеха в мачовете между двата отбора, унищожавайки отбранителната линия на съперника.


Фламини срещу Майкон

Ако Милан излезе с Гатузо, Зеедорф и Фламини, французинът ще играе на левия фланг на халфовата линия, което ще го изправи срещу Майкон. Бразилецът представлява огромна заплаха заради своята скорост и е в състояние да причини много щети на противника. Майкон притежава по-добра скорост от Фламини, който ще се превърне най-вероятно в слабото звено на своя отбор. Поне на пръв поглед.


Боатенг срещу Камбиасо

Боатенг е приятна изненада за Милан. В началото ганаеца започна да играе в средата на терена, но Алегри в последствие го постави в предни позиции и не сгреши. Срещу него ще се изправят Тиаго Мота и Естебан Камбиасо, като основната тежест ще падне именно върху аржентинеца, който има едно предимство пред младия си съперник - своя опит.

 

СТАТИСТИКА

През последното десетилетие Милан и Интер са играли един срещу друг 23 пъти, като „росонерите" имат 12 победи, а „нерадзурите" 8. Интер обаче спечели шест от последните девет дерби мача. Последното дерби между двата отбора бе спечелено от Милан - през ноември миналата година „росонерите" победиха с 1:0, като този резултат ги изкачи на първото място, което заемат и досега.

Голмайсторът на Интер - Ето'о има отбелязани 19 гола в 2273 минути игрово време, което означава, че на всеки 87 минути той вкарва по един гол. Голмайсторът на Милан е Ибрахимович, който обаче е наказан и на негово място ще играе Пато, който има 11 гола за 1211 минути, което означава, че бразилеца вкарва гол на всеки 100 минути. Втори е Робиньо със гол на всеки 149 минути, за Интер втори по ефективност е Пацини с гол на всеки 99 минути.


Derby della Madonnina заедно с градските дербита на Рим и Торино е най-голямото в Италия и сред първите десет по популярност в света. Това е не само битка за гордост и престиж в подножието на статуята на Дева Мария разположена на върха на хълма Дуомо, а и култура, чието начало е поставено през 1908 година, когато създадения през 1899 година Милан се разцепва и така се създава Интер. Почти винаги то е белязано с много емоции и непредсказуемост. В събота вечер никой не е в състояние да каже как ще завърши мача. За авантюристите, играта с един знак е поредната доза адреналин. За останалите участници е най-разумно да използват и трите знака. Каквото и да се случи обаче, Битката за Милано ще бъде поредния празник за футбола. За нас остава насладата.

 

Последни 5 изиграни срещи:

Милан:

28 февруари Милан - Наполи 3:0 (Серия А)
05 март Ювентус - Милан 0:1 (Серия А)
09 март Тотнъм - Милан 0:0 (Шампионска лига)
13 март Милан - Бари 1:1 (Серия А)
19 март Палермо - Милан 1:0 (Серия А)

Интер:

27 февруари Сампдория - Интер 0:2 (Серия А)
06 март Интер - Дженоа 5:2 (Серия А)
11 март Бреша - Интер 1:1 (Серия А)
15 март Байерн Мюнхен - Интер 2:3 (Шампионска лига)
20 март Интер - Лече 1:0 (Серия А)


Досегашни срещи:

Милан - Интер

274 мача
107 победи за Милан
72 равенства
95 победи за Интер
Голова Разлика: 442:433 за Интер


Коефициенти от bet365:
Милан - 2.80
Равен - 3.10
Интер - 2.60

Коефициенти от Offsidebet:
Милан - 2.80
Равен - 3.10
Интер - 2.60

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
202