Анонс на 1-ви кръг на Серия А - срещите в неделя


Н. Гавазов

Анонс на 1-ви кръг на Серия А - срещите в неделя

Болоня - Салернитана

Болоня завърши предишната кампания на 12-то място, затвърждавайки статута на твърд средняк. Колективът на Синиша Михайлович буквално се развлича в някои мачове, в които поема риска да играе атакуващ футбол срещу добри отбори или да организира престрелка срещу някой аутсайдер. Като цяло, Болоня се характеризира с нестабилност, но и с оглед на наличните играчи е трудно да си представим този тим в първата половина на таблицата. През лятото си тръгнаха някои ветерани, включително и Родриго Паласио. Но пък в нападение дойде Марко Арнаутович. Общо взето не бяха похарчени много пари за подсилване на "рособлу", но и съставът бе запазен, така че очакванията са болонци да повторят миналогодишното си представяне.

Салернитана се завърна в Серия А след 22-годишно отсъствие благодарение на второто място в Серия В. Това обаче се прие като изненада, защото от самото начало тимът не бе възприеман като претендент за елита. Кампанийци обаче организираха финален щурм и успяха да изпреварят Лече и Монца с всичките им звезди. Най-драматично се получи лятото, когато се заговори за забрана на Салернитана да участва в Серия А, тъй като клубът принадлежи на Клаудио Лотито. В крайна сметка "гранатите" доказаха финансовата си независимост и получиха билета. През лятото клубът бе напуснат от всички девет футболисти, наети от Лацио, замина си и Тутино, а дойдоха свободни агенти и наети играчи.

Очакванията са, че Болоня ще спечели този мач. Новакът е главен кандидат за завръщане във второто ниво на италианския футбол и едва ли ще може да противопостави нещо срещу опитния си съперник. Дори фанатичните фенове на Салернитана няма да могат да пътуват до "Ренато дал'Ара".

Прогноза: Болоня - Салернитана 2:0

 

Наполи - Венеция

Наполи завърши пети през миналия сезон, въпреки че разполагаше със състав, който би могъл да се бори за Скудетото. Проблемът обаче дойде от старши-треньора Дженаро Гатузо, който не само, че изпусна съблекалнята, но и допусна много грешки през втората част на сезона. Последният кръг на миналия сезон се получи драматичен - Наполи загуби точки срещу Верона и заради това няма да играе в Шампионска лига. През лятото не се случиха съществени промени в състава на "партенопеите", така че отборът запази качеството си. Голямата промяна дойде на треньорския мостик. Аурелио Де Лаурентис най-после узря, че експериментът с млади треньори е неуспешен и назначи Лучано Спалети за нов наставник, който трябва да разкрие потенциала на наличните играчи.

Венеция завърши миналия сезон на пето място в Серия В и се класира за елита чрез плейофите. За последно тимът игра в Серия А през 2002 година и оттогава преживя няколко банкрута и падение до аматьорско ниво. Това не е изненадващо, тъй като Венеция не е футболен град, а дори градските власти отказаха да реализират проекта за нов стадион. Но така или иначе "крилатите лъвове" ще разнообразят пейзажа в елита. Що се отнася до състава, той не впечатлява даже с мерките за Серия В. През лятото дойдоха няколко млади играчи от МЛС, а най-голямата надежда се свързва с опорния халф Матиа Калдара, който ще се опита да възроди кариерата си тук. Позитив е, че Паоло Санети класира тима за Серия А с първия си сезон тук, а през лятото отказа да поеме Удинезе и остана в отбора. Но дали всичко това е достатъчно за оцеляването на Венеция?

Разликата между утрешните съперници е колосална, така че очакванията са за лека победа на Наполи. Каквото и да говорим, единствената интрига е колко гола ще получи новакът.

Прогноза: Наполи - Венеция 3:0

 

Рома - Фиорентина

Рома проведе противоречив минал сезон. Столичани ярко започнаха, но в хода на кампанията всеки път отстъпваха на конкурентите си. През пролетта "джалоросите" останаха единствените представители на Серия А в Европа, но паралелно с това закъсаха във вътрешното първенство и в крайна сметка отборът завърши седми. През лятото отборът се подсили в две направления - на мястото на Пауоло Фонсека дойде Жозе Моуриньо. Второто направление се отнася до състава. Руи Патрисио трябва да реши вратарския проблем, а уругваецът Виня да замени Спинацола, който лекува травма. Най-скъпата покупка е Тами Ейбрахам, който добре се познава с Моуриньо. Определено Рома изглежда по-добре от миналия сезон, въпросът е дали Тами ще заиграе и в каква форма ще се намира Дзаньоло.

Фиорентина имаше лош сезон, като треньорските промени не дадоха никакъв резултат. Отборът започна с Джузепе Якини, а след седем кръга дойде Чезаре Прандели. Любимецът на местните тифози обаче не се справи и подаде оставка, което накара ръководството на тосканци да върне Якини. 13-то място не е това, което заслужава Фиорентина, но това са реалностите. През лятото се заговори за пристигане на Дженаро Гатузо, което накара местните футболни хора да настръхнат и в крайна сметка бе назначен Винченцо Италиано, който е перспективен специалист. През лятото си заминаха няколко ветерана, а дойде Николас Гонзалес, за когото бяха платени над 23 милиона евро. Ако до края на трансферния прозорец "виолетовите" успеят да запазят състава си, ситуацията изглежда много оптимистично и Фиорентина ще може да се бори за място в осмицата и евротурнирите.

Интересен мач се очертава в топлата вечер на "Олимпико". И двата тима имат амбицията да се представят по-добре от миналата година, а атакуващият потенциал на съперниците ни кара да предположим, че ще видим голове.

Прогноза: Рома - Фиорентина 3:2

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
517