Буфон: Чувствам се като художник


Н. Гавазов

Буфон: Чувствам се като художник

Въпреки 43-годишната си възраст, италианският вратар Джанлуиджи Буфон е готов за нови предизвикателства в професионалната си кариера, за което премина в  Парма, където ще се опита да върне клуба в "елитната“ дивизия.

В същото време емблематичният вратар вече може уверено да заяви, че в бъдеще не планира да се завръща в Ювентус като спортен директор.

"Вслушах се в гласа на своя разум, за да видя дали все още имам енергия да продължа да играя на най -високо ниво. След това послушах сърцето си, защото без неговия съвет не можете да спечелите дори игра на карти.

Прекалено дълго съм във футбола, но в същото време имам много други жизненоважни интереси, които копнеят за свободното време, което толкова ми липсва. Те включват моето семейство: съпруга, син, братя, сестри.

Имам късмет, че имам жена като Илария до себе си. По едно време тя ме изведе от най -дълбоката депресия, която вече е останала в далечното минало, но след този епизод изпитвам дълбока привързаност към този човек. Мъките от онези дни ми дадоха повод да преосмисля всички ценности, които ме заобикаляха.

Аз съм реалист. В същото време съм сложен и много прост човек, който се храни със сънища, дори много от тях в крайна сметка да се окажат само илюзии. Затова се върнах в Парма, където израснах като истински футболист. Тази форма ми подхожда точно.

Чувствам се като художник, поради което не исках да спирам с представянето си, тъй като художникът винаги трябва да задоволява собствения си нарцисизъм с демонстрация на способности.

Нямам нужда от други гледни точки във футболния свят. Това е вторият ми път в Серия В,  в кариерата ми. Направих го на 28, вече известен, така че защо да не мога да го направя на 43? През 2006 г. бе Ювентус, сега е Парма. Това е цялата разлика. Мога да играя дори в аматьорската лига - историческата ми стойност няма да се промени по никакъв начин", заяви Буфон.

Италианският вратар говори и за отношението си към обвиненията в следване на идеологията на фашизма, които се появяват въз основа на събитията от ранния период от кариерата му. След една от срещите на Парма, Буфон вдигна фланелка с надпис: "Палачът е този, който отстъпва“, което е съкратена версия на лозунга на Бенито Мусолини: "Който отстъпва в битката, той е палачът“. Освен това,  в началото на века  Джиджи играе под номера "88“, който също бе пряко свързан с тази изречение.

По -късно Буфон обясни: "Оставете ме на мира. Аз не съм фашист. Просто исках с двете осмици да подкрепя Ерик Линдрос, играещ под 88. Той получи още едно сътресение, затова взех номера на Ерик в знак на солидарност с него".

Но сега, много години по -късно, Джанлуиджи е готов да даде по -подробен отговор относно своите политически възгледи: "През последните години бях обект на обидни обвинения. Някой каза, че съм фашист и не знам как да отговоря на това, с изключение на това, че винаги съм бил горд да представлявам страната си.

Разбирам и вярвам, като човек и като християнин, че е редно да помагаме на нуждаещите се, но без да създаваме конфликти между родените в Италия и имигрантите. Ако трябваше да се определя на политическо ниво, бих казал, че съм консервативен анархист“, обобщи футболистът.

Припомняме, че сезонът за Парма в Серия B ще започне с гостуващ мач срещу Фрозиноне на 20 август.

  Сподели
549