Серия А няма да въвежда задължителна ваксинация


Н. Гавазов

Серия А няма да въвежда задължителна ваксинация

Говорител на медицинската комисия на Италианската футболна федерация (FIGC) Джани Нани отбеляза, че организацията не планира да въведе задължителна ваксинация срещу коронавирус в Серия А.

"Повечето футболисти от клубове от Серия А са ваксинирани, поне са преминали през първия кръг от ваксинации. В редки случаи играчите отказват да бъдат ваксинирани. Това вече е голяма стъпка в сравнение с миналата година. Задължителната ваксинация, която се въвежда в английския шампионат е радикална, но е ефективна мярка. По време на пандемия са необходими ясни правила, които да се спазват. Не съм сигурен, че такава мярка може да се приложи в Италия. Не можем да направим ваксинацията задължителна. Но можем да вземем други решения.

Мисля, че тези, които не искат да бъдат ваксинирани, трябва да поемат отговорност и финансови разходи в случай на негативни последици, които ще доведат до тяхното решение. Ако играч провокира огнище на коронавирус в отбора, той трябва да компенсира щетите. Хората са свободни да вземат решения по свое усмотрение, но в същото време те трябва да носят морална и икономическа отговорност за тези решения. Мисля, че това е честно", заяви Нани.

  Сподели
354