Гравина иска плейофи в Серия А


Н. Гавазов

Гравина иска плейофи в Серия А

В допълнение към твърдото намерение на президента на Италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина в близко бъдеще да въведе в действащите правила на турнира точка за автоматично изключване на евентуални "сепаратистки" клубове от националното първенство, структурата на футбола в тази страна може да очаква други промени в близко бъдеще.

И така, ключовата задача на организаторите на състезанието е да привлекат вниманието на широка публика от фенове, за които те са готови да усложнят обичайния календар на Серия А.

Едно от предложенията на настоящото ръководство на лигата е въвеждането на специален плейоф за шампионската титла, както и плейофи за запазване на местата на всички три отбора от зоната на изпадащите.

Що се отнася до финансовата стабилност на отборите, участващи в шампионата, набляга се на решението за категорична забрана на собствеността на едно лице или юридическо лице от няколко отбора наведнъж.

"Новият формат трябва да вземе предвид намаляването на финансовите възможности на отборите. Не е тайна, че подкрепям съответно плейофи за Скудетото и зоната на изпадащите.

Чух, че има подобни идеи и в английската Висша лига. Надявам се, че търсенето на решение на този въпрос ще раздвижи поне малко застоялото футболно общество. Необходима е глобална реформа на италианския футбол и сега я подготвяме. Нямаме година в резерв, така че някои блокове от иновации определено ще бъдат въведени до 30 май.

Променихме и две правила на съществуващия регламент, единият от които реформирахме още през 2018 г. Първият ще забрани собствеността на повече от един клуб в света на футбола, професионален или аматьорски. Естествено, тези, които вече са под контрол (например президентът на Наполи Аурелио де Лаурентис също притежава Бари, а президентът на Лацио - Салернитана), ще получи защита от Италианската футболна федерация.

Второто правило е процесът на проверка на собствеността в клубовете и ще се налагат глоби за неточна информация за собственика или финансовото състояние, включително до изгонването от лигата", заяви Гравина.

Също така ръководството на FIGC не прие отказа на правителството да отвори трибуните на стадиона за посещение на феновете от 1 май, което по-късно беше отложено за 1 юни, когато основната част от състезанията в страната ще приключи.

Гравина, заедно със своя екип, сега търси ново решение на този въпрос: "Помолихме ръководството на страната от името на феновете да отвори частично важни събития в света на футбола през май, като финала за Купата на Италия".

Между другото, решаващият мач в битката за този трофей ще се проведе между Бергаман Аталанта и Торино Ювентус в Реджо Емилия на 19 май 2021 година.

  Сподели
250